25 април, 2024

Георги Георгиев е Senior Java Developer в софийския офис на DataArt. Той се интересува от машинно обучение и блокчейн технологии. Обича спорта и рок музиката, както и е горд татко на две момчета.

Кого номинирате за “Developer на фокус”?

Георги Георгиев, Senior Java Developer в българския офис на глобалната софтуерна компания DataArt.

Каква е причината да го номинирате?

Георги е един от най-опитните разработчици в софийския офис на компанията, който освен че е страхотен професионалист, е и много комуникативен и социален човек с богата обща култура и разнообразни интереси и познания.

Опишете неговите професионални качества.

Жоро прави първите си стъпки в програмирането още в гимназията – СПГЕ “Джон Атанасов”. Тогава разбира, че това е неговата сфера и продължава обучението си в СУ, където записва “Компютърни системи”. Вече 15 години се занимава с програмиране, като не спира да трупа нови знания и да се информира относно последните технологични тенденции. Силно се интересува от машинно обучение и блокчейн технологии.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Можем смело да го отличим като най-приказливия и социален колега в офиса. В професионален план е участвал във вътрешни семинари и обучения, а скоро му предстои да се изяви и пред външна публика като лектор по време на събитие, посветено на machine learning.

Разкажете ни повече за него като личност.

В работата си Жоро обръща внимание на всеки детайл, не се отказва лесно, силно мотивиран е и обича предизвикателствата. Освен това, не престава да търси нови източници на информация и да надгражда познанията си. Той е от онези хора, които имат силна харизма и с които винаги ще се намери обща тема на разговор, независимо в каква сфера. Рядко можете да го видите ядосан или в лошо настроение, но пък е в състояние да подобри вашето, ако не ви е ден.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Работният му ден е доста натоварен, тъй като освен програмист, е и баща на две деца и задачите му започват още около 7 сутринта. Когато дойде в офиса, не пропуска да поздрави колегите си и да разкаже нещо забавно. След това си прави план за деня – по какво ще работи, в какъв срок трябва да го завърши и какви срещи му предстоят през деня.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Жоро е от хората, които обичат да се бъдат предизвиквани от появата на нови технологии. Освен да ги изучава, той се опитва и да намира начин да ги внедри в ежедневната си работа. Проектите, по които работи, са основно в сферата на fintech, като не спира да надгражда познанията си в областта на блокчейн и ML.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

DataArt е компания, в която екипът е от много голямо значение. Един проект може да включва хора от различна националност, намиращи се в различни точки на света, но те си комуникират и сътрудничат ежедневно, което изисква силни умения за екипна работа. Жоро винаги се е справял чудесно в това отношение, има добре развити soft skills и е готов да помогне на колегите си при нужда от съдействие.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Забавен, социален, инициативен.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Той е доста отворен към различни инициативи и публични изяви, което не е често срещан факт при повечето хора, работещи в сферата на технологиите. Обича да споделя знания, да участва в различни фирмени инициативи и често се включва с лекции на технологични теми.

Какви са хобитата му?

Обича да спортува – когато има възможност, играе футбол и тенис на маса, ходи на фитнес и плуване. Свободното си време предпочита да прекарва със своето семейството. Наскоро стана баща за втори път и вече е горд татко на две момчета.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Рок, метъл, но в последно време слуша доста разнообразни стилове.

Интересува ли се от гейминг?

Да, играе Starcraft 2, Counter Strike: Global Offensive, Dota 2. Интересува се силно от това как се използва изкуственият интелект в гейминг индустрията.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Android. Според него, там важи принципът “Лесно, бързо, удобно”, освен това е налице много по-голям набор от безплатни и полезни приложения.

Какъв е стилът му?

Жоро е от хората, които няма да дойдат с риза и вратовръзка на работа, но няма да го видите и прекалено небрежен или неуместно облечен. Има разработчици, които при вида си издават своята професия, но той определено не е от тях.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Използва основно Java и JavaScript, но понякога му се налага да работи и с Python, Kotlin, TypeScript. Предпочита Python, тъй като се интересува активно от machine learning и data science.

Бихте ли разказали интересна случка, свързана с него?

Наскоро направи доста интересна презентация за колегите в офиса, посветена на криптовалутите. Освен чисто техническата информация, свързана с блокчейн, Жоро представи и доста полезни практически съвети, свързани с криптовалутите и оперирането с тях.

Тагове: , , , , , , , , , ,