25 април, 2024

Microsoft приключиха с изкарването не предварителни версии на Windows Terminal и вече официално бе обявена пълната стабилна – Windows Terminal 1.0. Новият Terminal предлага използването на няколко различни таба, приспособими шорткъти, поддръжка за Unicode и UTF-8 знаци. 1.0 поддържа PowerShell, cmd, WSL, както и други command-line инструменти.

Windows Terminal позволява работата на всякакви command line приложения, в различни прозорци и табове. Освен това, потребителите ще могат да избират между тъмна и светла тема и дори да създават своя собствена цветна палитра. Визуалното разнообразие позволява и използване на бекграунд изображения.

Terminal използва GPU за рендването на текст, което според Microsoft подсигурява значително по-бърза работа с command line, а чрез поддържането на Unicode и UTF-8, може да се работи с разнообразни технологии. Друго, което е от голямо значение при работата с Windows Terminal 1.0 е, че могат да се създават персонализирани клавишни комбинации. От Microsoft дават пример с команда за затваряне на прозореца alt+f4, която изглежда по следния начин:

{ “command”: “closeWindow”, “keys”: “alt+f4” }

Също така, командата ctrl+shift+1, която е за отваряне на нов таб:

{ “command”: { “action”: “newTab”, “index”: 0 }, “keys”: “ctrl+shift+1” }

Windows Terminal е на разположение в Microsoft Store и GitHub, като предстоят ежемесечни ъпдейти. Повече за Windows Terminal 1.0 можете да прочетете в официалния блог на Microsoft.

Тагове: , , , , , , , , , ,
Author