19 април, 2024

На 6 юни 2020 г., събота, от 10:00 до 17:00 ч. Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София ще отвори виртуално вратите си за ученици, студенти, родители, ИТ професионалисти и представители на компании, отбществени организации и институции на www.tuesfest.bg. 100 ученици от 8-ми до 12-ти клас в ТУЕС ще представят най-добрите си технологични разработки в областта на компютърните мрежи, софтуера, вградените микрокомпютърни системи и роботиката. Това е третото издание на ТУЕС Фест и тази година за първи път ще се проведе в онлайн формат на сайта на ТУЕС Фест 2020. Посетителите на онлайн събитието ще могат да разгледат над 60 иновативни технологични проекта, като посетят виртуалните стаи на всеки проект. Те ще могат да поговорят чрез видео връзка и онлайн чат с техните създатели. Ще научат и повече за уникалния образователен модел на училището от директора на ТУЕС, доц. д-р инж. Стела Стефанова и представители на Технически Университет-София в рамките на презентация за ТУЕС, излъчвана на живо от 10:15. Актуални технологични теми като изкуствен интелект и информационна сигурност ще бъдат също засегнати по време на събитието в онлайн лекции от възпитаници на училището.

Освен по технологичен принцип (софтуерни проекти, проекти с вградени микрокомпютърни системи и компютърни мрежи), ученическите разработки могат да бъдат разделени и в няколко други тематични категории – общественополезни проекти, идеи за по-лесно организиране на ежедневието и проекти за забавление.

Традиционно учениците от ТУЕС всяка година създават различни разработки за разрешаване на общественозначими проблеми или в подкрепа на хора със затруднения. Сред проектите, участващи в ТУЕС Фест тази година, представители на различни институции и обществени организации биха могли да намерят потенциални партньори за бъдещи инициативи с обществена значимост. Посетителите на онлайн фестивала ще могат да видят прототип на инвалидна количка, която може да се изкачва по стълби, устройство, което помага на незрящи да се ориентират в публично пространство, система за автоматизирано управление на светофарни уредби за облекчаване на трафика в големите градове, пътен знак с дистанционно управление, система за откриване на изчезнали хора чрез лицево разпознаване и сканиране на изображения в интернет, платформа за популяризиране на произведенията на артисти, система за безплатно споделяне на обществени велосипеди и др. Ще бъдат представени и високотехнологични проекти като интелигентна система за разпознаване на зловреден интернет трафик, система за оптична свързаност и др.

За младите поколения автоматизацията на ежедневието е съвсем естествен процес и не случайно много от ученическите проекти са посветени на различни решения за облекчаване на еднообразните и не толкова привлекателни ежедневни задължения. Сред тях присъстват разработки за смарт огледало, което показва важна ежедневна информация, система за проследяване на наличностите в хладилника, която предлага рецепти, според продуктите, с които разполагате, автоматизирана кафе машина, която прави кафе в определен час, смарт боксова круша, система за онлайн проследяване на състоянието на автомобила, автоматизирана щора със сензор за светлина и топлина, онлайн приложение за управление на автоматизирана градина и др.

Безспорно най-любопитни за младите посетители на ТУЕС Фест ще бъдат проектите, посветени на забавленията – различни компютърни игри,

забавни приложения и хитри разработки като т. нар. Battlebots (бойни роботи), дрон, който се управлява чрез движения на ръката, интерактивна маса за игра, лазерна арфа, музика с високоволтова плазма, уредба с диодни светлини и други. Любопитен факт е, че сред проектите за компютърни игри и игрални конзоли има няколко разработки, които възраждат популярни ретро компютърни игри. Новите технологии дават възможност и за прехвърляне на компютърни игри в реалния свят и обратното, на класически бордови игри във виртуалната реалност на компютрите. Сред игрите, участващи в ТУЕС Фест, са триизмерна стрелкова игра с автоматизиран противник с изкуствен интелект, както и класически офлайн игри като “Бикове и крави”,  „Познай кой“, “Keep Talking And Nobody Explodes” и др.

Кризата с COVID-19 също намира отражение в част от ученическите проекти. В онлайн изложението ще могат да се видят проекти за социални мрежи и платформи за съвместна работа на ученици и учители, както и информационна платформа за covid-19 и съвети за хората.

Някои от ученическите проекти, които участват ТУЕС Фест, вече са имали премиерата си в различни състезания, хакатони и конкурси и са отличени с различни награди. Сред тях са проектът за инвалидна количка на Теодор Тодоров от 12 клас, който спечели младежката награда на БАИТ за 2019, както и системата за засичане на престъпления чрез камери за видеонаблюдение с помощта на изкуствен интелект CrimeSpy, с която ТУЕС представи България на хакатона Hackathon4justice, организиран от ООН във Вашингтон, САЩ. Проектът е разработен от Виктор Велев и Георги Любенов от 11 клас, съвместно с Анета Цветкова, Мартин Йорданов и Михаил Гергинов от 12 клас.

Представените проекти са разработвани от учениците като курсови работи, дипломни проекти, както и в извънкласни занимания. Всички посетители ще могат да гласуват в уебсайта на събитието за най-добрия проект в трите категории – Компютърни мрежи, Софтуер и Вградени системи и роботика. В 17:00 ч. ще бъдат обявени, кои проекти ще бъдат наградени. Отличията ще бъдат определени на базата на получените онлайн гласове. Ще бъдат раздадени и специални награди от ИТ компаниите, спонсори на събитието.

ТУЕС Фест се организира от екип доброволци от 11-ти клас с подкрепата на ръководството на училището и Асоциацията на завършилите ТУЕС.

ТУЕС Фест се реализира благодарение на подкрепата на Experian Bulgaria, Kaufland IT Hub, TelebidPro, VMware Bulgaria, Droxic, Ocado Technology, Telelink Business Services, GTT Communications, А1 България, Dopamine и CPD Ltd.

Партньори на събитието са Международна компютърна академия IT Step, Ora и OpenFest.

Медиен партньор на събитието е DevStyleR.

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,