19 април, 2024

Изследователската и консултантска компания Gartner направи своята прогноза за предстоящото развитие на световната ИТ индустрия още през януари месец. Уви, COVID-19 тогава не бе на дневен ред. Разпространението на вируса продължава със сериозни темпове по различните точки на света и изчислените от Gartner 3,9 трилиона долара разходи за 2020 паднаха значително. Ясно е – пазарът се свива, но как изглежда той на база предходната година?

За 2019 г. в софтуерния бранш бяха отчетени от Gartner 3,8 трилиона. Това означава покачване с 0,1 трилиона или 100 милиарда, но освен това и потвърждава тезата, че в индустрията се инвестира много и това е причината тя да расте в генерален план. Ако съдим по поговорката, че който харчи повече – печели повече, то значи ръстът в разходите за бранша говорят само и единствено за неговото добро състояние. 100 милиарда растеж не е никак малко за рамките на една календарна година.

Но къде се намира световната ИТ индустрия на прага на средата на годината, след като в рамките на много кратко време светът започна да се разпада и контролът и сигурността в ръцете на бизнеса бе иззет от един микроскопичен вирус, който от края на 2019 г. също е прогнозирал ръст през 2020 г. и то в по-големи мащаби…

Според Gartner, новите очаквания за 2020 г., направени на базата на същите индикатори от миналата година, са за 8% спад в индустрията. Това означава, че вместо да бъдат достигнати 3,9 трилиона, секторът ще се свие и ще се разполага в рамките на 3,4 трилиона. Плановете за разрастване биват преустановени, тъй като компаниите имат една приоритетна цел – запазване на дейността си и клиентите. Създалата се криза покоси малко или много различни направления на ИТ сектора, за които можете да се информирате от таблицата.

Съдейки по предвидения растеж за 2020 г., определено можем да сметнем, че възстановяването няма да дойде до края на годината, нито пък през 2021 г. Разбира се, след отпушване на икономиката може някои засегнати бизнеси да тръгнат стремглаво нагоре с по-висок процент на растеж, но Джон-Дейвид Ловлок, вицепрезидент в областта на изследванията в Gartner, смята, че биха били необходими поне три години до повторно достигане на нивата от 2019 г. Може би това е и причината той да е на мнение, че:

Възстановяването изисква промяна в манталитета на повечето организации. Няма връщане назад и фокусът трябва да се насочи към продължаване напред”. 

Все пак дадени ИТ услуги намират все по-популярно приложение във времената, в които всички работят от вкъщи. Дигитализирането в световен план винаги се е придвижвало плавно и потребността от дигиталните услуги сред хората винаги е отлежавала – никога не е била шокова. Но ето, че изведнъж бе спонтанна необходимост и какъв по-добър спусък за тази цел от едно форсмажорно обстоятелство, каквото е коронавирусът. Cloud услугите в момента срещат сериозен възход и ще се покачат с 19% за 2020 г. Също според изследването на Gartner, облачните телефонни услуги и съобщения, както и облачните конферентни услуги и платформи също срещат ръст, респективно с 8,9% и 24,3%.

Но може би не трябва да забравяме и един друг детайл, който може би ще определи дали това са окончателните статистики на Gartner за цялата 2020 г. Всъщност, тук дори не е важно кой обработва тази информация – аспектът е върху друго. Държавите вече отпускат мерките и на много места животът се връща явно в старата си форма, което определено е добре за бизнеса и икономиката на която и да е засегната страна. Но остава следното съмнение – доколко дисциплината на хората е способна да поддаде на изкушенията и преди да е приключила първата вълна на COVID-19, да започнем да говорим все по-често за втора такава – нещо което би върнало всички категорични мерки на изолация и би препънало икономическото здраве. И ако през февруари и до една част на март голям проблем бе незнанието за афекта на заразата, то в момента всички сме наясно с него.

По материала работи Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , ,
Author