25 април, 2024

PlanetScale промени начина на мащабиране на базите данни на MySQL, които управляваха много от операционните системи на YouTube. Те разработиха част от междинен софтуер, който ще седи между клиента на базата данни и логично ще раздели базата в основния механизъм за съхранение. Този проект с отворен код и беше технологията, около която беше основана PlanetScale, компания с 25 милиона долара за подкрепа. Компанията, която е основана през 2018 г., започна предлагането на своята база данни за транзакции в облак – PlanetScaleDB.

Основната технология, Vitess, е предназначена да даде възможност на SQL базите данни да мащабират по начин, подобен на NoSQL платформи като MongoDB, като разчитат в голяма степен на шардване. Действайки като класически междинен софтуер, той логично шардва базата данни с презумпцията, че повечето заявки ще бъдат около данни, свързани с конкретни записи. И така, тя групира всички данни с общи идентификатори на запис с един и същ фрагмент. Той също така осигурява обединяване на връзки, за да се преодолеят високите разходи за памет, което е често срещано с MySQL реализациите, така че платформата да може да се справи с висока съвместимост. И за да защити допълнително базата данни от претоварване, тя има ограничители на заявки.

Vitess първоначално е проектиран да поддържа MySQL и свързани платформи като MariaDB, като осигурява междинен софтуер, който позволява да внедрите обикновената версия на базата данни, като средният софтуер обработва всички мащаби. Според компанията, технологията също може теоретично да поддържа PostgreSQL.

Тагове: , , , , ,