25 април, 2024

Тюксел Темиз, инженер по микроелектроника на IBM в Цюрих, направи изследователски микроскоп с частите на Lego. Компонентите общо струват около 300$, но въпреки това се оказа, че микроскопът работи ефективно. Неговата цел е била да създаде инструмент, с който да подобри изследователска си работа.

За направата на микроскопа, Темиз използва Lego конструктор, Raspberry Pi камера, която е монтирана върху платка с размери 25mm x 23mm и 3D принтер с 10-микрометрова резолюция. Микроскопът може да заснема макро и микро снимки през различен ъгъл, тъй като камерата се върти променя своя фокус. Може да направи снимки с висока резолюция на компютърен чип с микро размери. Такива снимки обикновено изискват скъпи и специални обективи.

Lego микроскопът може да заснема с висока разделителна способност без отблясъци, придавайки един художествен изглед на изображения, доклади и документи. Изобретателя на устройството, споделя, че ако иска да промени местоположението или светлината, за да направи проба, разглабя частите и ги премества. Той дори състави ръководство, подобно на Lego, и направи видео, за да покаже стъпките в изграждането на микроскопа.