16 април, 2024

Илия Илиев работи като Technical Project Manager в Proxiad Bulgaria. Той обича спорта, дори се занимава със спортна езда. Предпочита да използва Java, но напоследък се интересува повече от Python.

Каква е причината да го номинирате?

През април 2014 г. започва като стажант с QA с минимални познания. След шестия месец става Test Automation Engineer и допълнително сам решава сам да надгражда и да се самоусъвършенства. Научава PL/SQL бързо и освен това с подкрепа на мениджъра си започва да се занимава и с Java. Само на втората година от започването в компанията става официално Java Developer. Продължава да се доказва през годините и през 2018 става Technical Project Manager.

В тази си роля успява успешно да съчетае code reviews, писане на код и управление на хора, включително и менторство и обучение на по-новите колеги. Освен всичко това, Илия говори и френски, което го прави един от малкото хора в офиса, които комуникират с клиентите ни от Франция на техния език и допринася за тяхното удовлетворение от услугите ни.

Опишете неговите професионални качества.

Илия е много самоинициативен, непрестанно търси и намира начини за оптимизиране на работата и улесняване на колегите. Има нестихващо желание да се развива, много е адаптивен и учи бързо и да превключва между различните задачи, което е изключително важно за ролята му и успеха на екипа, който ръководи.

Можете ли да опишете как протича неговият работен ден?

Първо, всеки ден е различен – като задачи и като започване и приключване на работното време. Обикновено 2-3 пъти в седмицата Илия използва обедната почивка да тренира, а през другите – да обядва с колеги. Сутрин първо прочита имейли и приоритизира, и планира задачите за деня. Прави си кафе и се поздравява с колегите в кухнята. Всеки ден от седмицата има различни планирани работни срещи. Четвъртък и петък има възможност да отдели повече време на менторство и други проекти. В следобедната кратка почивка има традиция да играе дартс с колегите. Отделя време и да съблюдава и координира дали всички задачи вървят по план. Той е свързващото звено между клиентите във Франция и екипа в България, така че голяма част от задълженията му е да предава ясно информация и крайни срокове, както и да следи дали се спазват.

Какви индивидуални и екипни награди и отличия притежава?

Тази номинация е добър пример за отличие в професионален план. Освен това два пъти е печелил 3-то място в офис турнир по тенис на маса.

Разкажете ни повече за него като личност.

Като личност и колега Илия е обичан от целия офис. Разбира се с всички и винаги е готов да помогне с всичко. Това го прави и човекът, към когото всички се обръщат най-често в Пловдив.

Ако трябва да го опишете с 3 думи, какви ще бъдат те?

Надежден, проактивенн услужлив.

Какъв е стилът му?

На работа се облича в стил спортноелегантен, но при повод му носи удоволствие да се облече малко по-официално.

Какви са предизвикателствата пред него? По какви проекти работи?

Работи по различни проекти на най-големия клиент, който се обслужва в пловдивския офис и е в банковата сфера. Разработва различни приложения, като отговаря за няколко. Най-голямото предизвикателство е комуникацията с толкова контрагенти, колеги, езици, клиенти и работата с различни технологии.

Случва ли му се да помага на свои колеги за изпълнението на техните задачи?

Всекидневно. Всеки знае, че може да разчита на Илия на помощ. Помогнал е на много колеги да се развият професионално в компанията чрез своите съвети и насоки.

Кое предпочита – Android или iOS? Защо?

Досега Илия е имал само Android телефон, но е решен в близкото бъдеще да пробва и iPhone, за да направи разликата.

С кои езици за програмиране борави? Кои са предпочитаните от него?

Предпочита и ползва в ежедневието си Java, PL/SQL, JavaScript, a напоследък се интересува повече и от Python. Като цяло е отворен и се интересува от много повече технологии.

Взима ли участие в инициативи на компанията? Какви? Има ли свои инициативи?

Два пъти преподава избираеми дисциплини в Пловдивския Университет. Прекара доста време като доброволец в Happy Team, организирайки много фирмени социални активности и мероприятия. Не е пропускал team building и винаги се включва с желание в различните социални дейности.

Какви са хобитата му?

Обича да тренира и да се грижи за здравето си, от малък много обича да играе билярд, а откакто работи в Proxiad и дартс. В последните 2 години много обича да пътува и да опитва местната кухня. От скоро намира и ездата като интерeсно занимание.

Каква музика слуша? Как се забавлява?

Илия обича музиката като цяло и случа разнообразни жанрове (дори и докато работи). Много обича да се забавлява с приятели.

Интересува ли се от гейминг?

Преди няколко месеца си купи PlayStation и играе за разтоварване вечер от време на време.

Тагове: , , , , , , , , , , ,