20 април, 2024

Google намалява своите маркетингови бюджети, според вътрешни материали, разглеждани от CNBC. Имейл за съкращенията излезе на маркетинговите служители миналата седмица, като отбеляза съкращаването на бюджета и замразява наемането на нови служители на пълен работен ден и на договор.

„Съществуват съкращения на бюджета и наемане на замразяване, което се случва в маркетинга и в Google“, се казва в съобщение на глобален директор, изпратено до служителите в сряда. „Ние, заедно с останалата част от маркетинга, ни помолиха да намалим бюджета си с около 1/2 за втората половината на годината.“

Говорител на компанията потвърди, че бюджетите на някои области намаляват наполовина, но добави, че други може да не са, тъй като все още е в процес на „калибриране“.

„Както очертахме миналата седмица, ние преоценяваме темповете на инвестиционните си планове за остатъка от 2020 г. и ще се съсредоточим върху избрания брой важни маркетингови усилия“, заяви говорител на компанията в изявление по имейл до CNBC в четвъртък. „Продължаваме да имаме стабилен маркетингов бюджет в много бизнес области.“

Акциите на Google паднаха близо 2% след часове след новините.

Драстичните стъпки идват седмица, след като изпълнителният директор на Alphabet Сундар Пичай заяви, че Google ще изтегли част от инвестициите си през останалата част от годината на фона на кризата COVID-19, като започне с наемането. По онова време обаче Пичай само заяви, че ще калибрира „нетърговския основен маркетинг“ и „значително забави“ наемането на нови кадри. Не бяха споменати такива драстични съкращения на бюджета или пълно замразяване на наемането.

„Отвъд наемането на работа, ние продължаваме да инвестираме, но ще калибрираме фокуса и темповете на нашите инвестиции в области като центрове за данни и машини, нетърговски маркетинг и пътувания,“ казва Пичай в бележката към служителите по-миналата седмица.

Новината идва и след като компанията се сблъсква с икономически вълни, причинени от пандемията COVID-19, която се отрази на глобалната икономика. Миналата седмица CNBC също откри, че компанията започва да използва ресурси за обучение на умения за много от своите работници. Той идва и дни преди да бъде планирано компанията да обяви печалбата си за второто тримесечие следващия вторник.

Говорителят на Google заяви, че компанията не провежда напълно замразяване на наемането, но няма да коментира защо директорите получават такава информация.

„Ще забавим темповете на наемане, като същевременно ще поддържаме инерция в малък брой стратегически области и ще се започнем работа с много хора, които са били наети, но все още не са започнали“, заяви говорителят в изявление.

Тагове: , , , , ,