24 април, 2024

Много са популярни ремиксите на дистротата за Linux, особено когато говорим за Ubuntu. След успеха на Cinnamon се появиха много подобия на Ubuntu, но едно от тях е показвало странни поведения в процес на работа преди няколко години.

UbuntuDDE използва Deepin върху Ubuntu 20.04. Deepin e Linux дистро, създадено от компания, базирана в Ухан, Китай. Но доста потребители на операционната система споделиха, че имат интересни наблюдения за сигурността си и са притеснени. Водещият дивелъпър на това дистро е Арун Кумар Парияр, който сподели за Forbes следния коментар.

“AppStore на Deepin е уеб базиран и разчита на своя уеб сайт, който съдържа връзки на cnzz[dot]com и не се събира лична информация на потребителя. Въпреки това, UbuntuDDE Remix не се доставя с AppStore на Deepin и вместо това използва Ubuntu Software Center. Също така естеството на UbuntuDDE пакетите е изградено с помощта на кодовете с отворен код на Deepin Desktop Environment гарантира, че не се събират данни от UbuntuDDE или Deepin Technology.”

Напомняме, че през 2018 година има големи съмнения за spyware и дискусии в reddit по темата около информацията, която се изпраща до cnzz. Основият проблем е използването на статистика за работата, която се “използва за подобрения”. Официалната дата за въвеждането на регулации за GDPR (25.05.2018) е близка до официалното изявление на Deepin (20.07.2018).

Сега Deepin са се изчистили от cnzz и за момента коментарите от потребители са положителни. Бета версията на Deepin 20 излезе на 15 април 2020 г.

Тагове: , , , , , , , ,