19 април, 2024

В целия свят правителствата и здравните власти работят заедно, за да намерят решения на пандемията COVID-19, за да защитят хората и да осигурят възстановяване и функциониране на обществото. Софтуерните разработчици допринасят чрез изработването на технически инструменти, които да помогнат в борбата с вируса и да спасят живота. В този дух на сътрудничество Google и Apple обявяват съвместни усилия, за да позволят използването на Bluetooth технология, за да помогне на правителствата и здравните агенции да намалят разпространението на вируса, като поверителността и сигурността на потребителите са централни за дизайна.

Тъй като COVID-19 може да бъде предаден чрез непосредствена близост до засегнатите лица, обществените здравни организации определиха проследяването на контакти като ценен инструмент, който да помогне за ограничаване на разпространението му. Редица водещи органи в областта на общественото здравеопазване, университетите и НПО по света вършат важна работа за разработване на технология за проследяване на контакти. За да я подобрят, Apple и Google ще пуснат цялостно решение, което включва интерфейси за програмиране на приложения (API) и технология на ниво операционна система, за да подпомогнат проследяването на контакти. Предвид спешната нужда планът е да се приложи това решение на два етапа, като същевременно се поддържа силна защита около поверителността на потребителите.

Първо, през май двете компании ще пуснат API, които позволяват оперативна съвместимост между устройства с Android и iOS, като използват приложения от органите на общественото здравеопазване. Тези официални приложения ще бъдат на разположение на потребителите за изтегляне чрез съответните им магазини за приложения.

Второ, през следващите месеци Apple и Google ще работят за създаването на по-широка платформа за проследяване на контакти, базирана на Bluetooth, като вграждат тази функционалност в основните платформи. Това е по-здраво решение от API и би позволило на повече хора да участват, ако решат да се включат, както и да даде възможност за взаимодействие с по-широка екосистема от приложения и държавни здравни власти.

“Поверителността, прозрачността и съгласието са от изключително значение в тези усилия и очакваме да изградим тази функционалност след консултация със заинтересованите страни. Ние публично ще публикуваме информация за нашата работа, за да я анализират другите”, добавят говорители на Google.

“Чрез тясно сътрудничество и сътрудничество с разработчици, правителства и доставчици се надяваме да използваме силата на технологиите, за да помогнем на страните по света да забавят разпространението на COVID-19 и да ускорят връщането на ежедневието”, допълниха те.

Тагове: , , , ,