18 април, 2024

Проучване в Jama Ophthalmology, установява че 31,6% от 38 пациенти в централната  болница на Ичан в провинцията Хубей, Китай имат симптопи на COVID-19, които са свързани с очите. Проучването е върху пациенти, които са лекувани между 9 и 15 февруари. Те са имали епифора, което означава повишено и увеличено сълзотечение. Някои от тях са проявили и хиперемия, което води до увеличаване на притока на кръв към конюнктивата и хемоза (възпаление и подуване на конюнктива). Очните нарушения се срещат при пациенти в по-тежки случаи на пневмония и със значителни промени в кръвния им тест. 

Очните прояви на пациентите с COVID-19 може да улесни диагностиката и да започнат повече изследвания на очите. 65,8% от пациентите са били мъже със средна възраст 65 години. Американската академия по офталмология (AOS) оспори твърденията за конюнктивит. Според тях хемозата може да бъде “течно претоварване” при пациенти в тежко състояние. Това е често срещано при сърдечна или бъбречна недостатъчност, когато органите не могат да поддържат баланса на течност в организма. Течността може да отиде и към очите. Това предизвиква появата на розово око.

Според направеното проучване, хората могат да разпространят заразата чрез лигавицата си, в случай, че са заразени. За да се опази здравето и безопасността на всички офталмолози е добре да се ограничат срещите с пациенти по време на пандемия, с изключение на спешна нужда. Има установени случаи с коронавирус на офталмолози, случили се вследствие на рутинна диагностика и лечение.

Установено е и че хората с контактни лещи търкат повече очите си, което трябва задължително да се избягва. Д-р Тули от Американската академия по офталмология съветва контактните лещи да бъдат заменени с очила като по-този начин подсъзнателно ще се отучим от вредния навик.Друго проучване на академията установява, че 9 от 1099 пациенти (0,8%), които са с положителен тест за коронавирус имат така нареченето розово око.

Тагове: , ,
Author