18 април, 2024

Целта на повечето интернет проекти за разпрелени изчисления е да се обедини изчислителната мощ на потребителските и други компютри за решаване на задачи от общочовешка важност. Това прави възможно да се оползотвори огромното изчислително време, през което средностатистическият потребителски компютър не се използва активно.

Ако имате устройство, което не използвате, можете да го включите в подкрепа на изследователите в борбата срещу COVID-19. Освен лаптопи не трябва да забравяме и останалите малки компютърни устройства, които може да не са толкова мощни, но също могат да са полезни, ако са много.

 

Във видеото ще видите как да свържете Raspberry Pi през Ubuntu, но са възможни и други начини. Eдин от най-популярните проекти за изследване на коронавируса e Rosetta@Home. Това е проект за прогнозиране на протеиновата структура, управляван от платформата Berkeley Open Infrastructure for Network Computing (BOINC) във Вашингтонския университет.

Rosetta@Home има за цел да предвиди докинг на протеини и да проектира нови протеини с помощта на около 55000 активни доброволно включени компютри, обработващи средно над 494 953 GigaFLOPS към 26 март 2020 г.

 

Тагове: , , , , ,