20 април, 2024

Има голямо разнообразие от конфигурации на роботи, които да отговарят на различни производствени нужди. Отново на фокус са индустриалните роботи и все повече се увеличават предприемачите с идеи в тази ниша, особено когато могат да адаптират робота да носи палети или да мери температурата на служители.

Промишлените роботи се предлагат в конфигурации, приблизително на размерите на човешка ръка, но са достатъчно мощни, за да вдигнат лек автомобил. Използването на този тип роботи включва всичко – от палетизиране до подреждане на части по определен начин или общо манипулиране на части. Но това са най-обикновените роботи, някои от които дори са адаптирани като роботи за дезинфекция по време на пандемията. Наблюдава се тренд сред стартъпите, които изоставят своите проектите за индустриални машини и ги адаптират в полза за борбата с кризата.

Според Международната федерация за роботика инсталираните индустриални роботи в Европа са 76000, но до 2022 година броят им ще се увеличи с 14% по данни от последните им проучване. Причината е автоматизацията на множество компании в промишления сектор предимно от държавите Германия, Франция и Швеция. В следващите години фокусът на предприемачите ще бъде към още по-мобилните версии на роботите, които да бъдат достъпни за всеки дом. Но на кого ли му е потрябвал индустриален робот вкъщи? Ще разберем.

Материала подготви Атанас Нейчев

 

Тагове: , , , ,