19 април, 2024

Калоян Георгиев е Senior Software Developer в Paysafe, където работи от 7 години. Занимава се с Back-End, така и с Front-End. В момента работи по проект за дигитален портфейл. 

Какво те запали по мобилните технологии? 

Още в началото на моята кариера се занимавах с камери за телефони. Точно от там започна интересът ми към PWA (Progressive Web Apps), защото обединява страстта ми към мобилните технологии и към уеб разработката.

Какво е новото в PWA в момента?

Много новости има. В момента понеже в повечето браузъри Chrome, IE, Safari включват fingerprint authentication, ако имаш интегрирани PWA в твоето приложение. Mожеш да получиш това, което беше абсолютна химера и се използваше само при native приложенията. Реално обновява с достъп до биометриките на човека. По този начин ще имаш мобилно приложение, което е направено на базата на уеб технология, независимо дали е Angular, React, дори WordPress имат такава приставка за PWA. Така твоята мобилна апликация ще покрие почти всички изисквания той да изглежда като native.

Най-новият ъпдейт от PWA е, че ASP.NET в края на март обявиха бета версията на Blazor WebAssembly и хората, които се занимават с ASP.NET или C# разработчиците, могат да правят уеб апликации, дори за всички платформи.

Достатъчно издръжливи ли са тези платформи? 

Понеже PWA се поддържа от Google и те са първите, които въвеждат термина Progressive Web App. Аз използвам, например YouTube Music и нямам абсолютно никакви проблеми. Това си е апликейшън софтуер, който се базира на съпорта и всичко, което браузърите ни дават.

Ти къде си се учил да работиш с PWA? Има ли отворени възможности за обучение?

Има много места. Аз търся главно в Google. Има много статии и много литература по случая. Пълно е с фенове на технологията.

Според теб каква е причината PWA да се превърне в тренд? Защото гледам, че и статистиката в Twitter е доста висока.

Причината е, че е много интересен в исторически план. Първо е въведен като термин от Google, а първият PWA е създаден от Twitter. Всички след това харесват технологията. Microsoft се включват в надпреварата с Outlook. Всичко в Google Maps е вече PWA и други Google технологии са на този принцип.

Какво ще е бъдещето на прогресивните уеб приложения?

Много труден въпрос ми задаваш. Аз го следя от близо две години. Досега доста са настигнали native приложенията, но мисля, че бъдещето им е по-скоро компании с ограничен бюджет, които искат да изкарат продукт до всички клиенти и на всички платформи. Те ще започнат да работят с технологията. Защото това, което PWA дава, e мобилно приложение плюс push notifications, което да се използва на Windows, на Android, на iOS, на Mac.

В България използва ли се? Какви са твоите наблюдения?

Все още няма група и няма общност в България. Предполагам, че доста хора са чували и тествали технологията, но са го правили за външен пазар.

Кои са най-често използваните технологии за такива апликации? 

Angular, JavaScript, TypeScript – основните. Така е базиран PWA, че може да работи на статични страници, които са само на HTML и JavaScript без никакъв фреймуърк към тях да се приложи. И да се получи мобилно приложения и десктоп. Да се използва навсякъде.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,