16 април, 2024

Съществуват редица мнения, че интересът на значителна част – около 60-70% от заетите в софтуерния бранш е бил провокиран от компютърните игри. Но реално “програмирането и играенето на компютърни нямат нищо общо”, обяснява Емилиян Кадийски, съосновател на Враца софтуер общество. Той разкрива как думата “компютри” е тази, която предизвиква интереса на децата и споделя опит, свързан със създадената през 2015 г. паралелка за изучаване на към Професионална техническа гимназия „Н. Й. Вапцаров“ – Враца, той казва:

В началото бе популярна като “паралелката с компютри”. Следователно, на този етап не знаеш много за програмиране. Чуваш думата “компютри”, обичаш да играеш компютърни игри и се записваш. Все пак, с всяка изминала година се записват все по-ориентирани ученици. Както имат интерес към технологиите и към това, да са създатели на нещо свързано с компютър, така и от финансова гледна точка, популярната мълва, че програмистите взимат високи заплати е достигнала и до тях”.

Това е интересен прочит върху мотивацията на младите бъдещи програмисти от 8-ми клас. Не е учудващо, че често родителите целенасочено ориентират децата си към курсове и школи по програмиране и информатика, за да им осигурят в бъдеще престижна и високоплатена работа.

“Още от малък ме насочиха и програмираха да изучавам технологии по академии, докато бях ученик. От това събудих страстта си да се развивам в тази насока и продължих образованието си в този сектор,” споделя Владимир Стратиев, софтуерен инженер в The Stars Group.

 

Престижът и парите, които са на пазара успяват да придърпат много хора. В момента ИТ индустрията е един “бум”, има страшно много работни места, съответно е сравнително лесно да попаднеш в такава престижна среда,” споделя мнението си за финансовия аспект Виден Димитров от Robopartans.

Колегата му Александър Павлов защитава тезата и допълва, че младите хора се интересуват от възможността да си намерят сигурна и добре платена работа, колко се може по-скоро. Не са редки случаите някой току-що завършил СОУ да се насочи към професионално развитие в академии или други частни центрове, които предлагат обучение по програмиране.

Разбира се, истински запалени по технологиите хора не липсват. Училища като Технологично училище „Електронни системи” към ТУ-София , СПГЕ “Джон Атанасов”, СМГ “Паисий Хилендарски”, Национална професионална гимназия по компютърни технологии и системи – гр.Правец, НПМГ и други са изключителен пример за мотивирани млади хора, които ни радват с ентусиазма и постиженията си, включително и челни места на международни състезания.

Още по темата:
Емилиян Кадийски: Застояването в една компания може да попречи на развитието
Формула за успех – да се научиш да учиш
Владимир Стратиев: Започваме с основи на програмирането – от Junior до Senior
Тагове: , , , , , , , , , , , , , ,