Snapchat се включва в напомнянето за важността от социално дистанциране в този кризисен комент. Това става след създаването на нов сет от филтри, направени в партньорство със Световната здравна организация, които използват добавена реалност, за да припомнят съветите за безопасност. За пример, единият филтър е наименуван „My Social Distance“ и селектирайки го, на екрана ни се визуализира кръг, чийто диаметър обозначава необходимото за дистанциране от останалите хора разстояние.

Друг филтър пък ни напомня за важността да измиваме добре ръцете си, да не излизаме, както и да не си докосваме лицето. Тази мярка от Snapchat идва след като преди две седмици пуснаха в приложението различни ресурси за справяне със стреса покрай епидемията от коронавирус и поддържане на добро психическо здраве. Ресурсите се появяват, когато потребителите търсят, използвайки думи като „anxiety“, „stress“, „depression“ и т.н.

Явно е, че хората имат нужда от постоянно напомняне за своята безопасност и още повече – за тази на другите и по-възрастните. Доказателство за това е, че след като в Америка апелираха тазгодишната пролетна ваканция (т. нар. Spring Break) да не се празнува по традиционния начин, хиляди ученици и студенти се струпаха по слънчевите и топли плажове на различни места в САЩ. В долния tweet, чрез използвана технология се вижда наличието на около 5 600 мобилни устройства струпани на един и същ плаж във Флорида. Това са 5 600 души, които след това ще се разпръснат по различните градове в щатите. Освен това стана и ясно, че 70 ученици са пътували до Мексико за ваканцията и 28 от тях са носители на коронавирус. Сред коментарите в Twitter има сериозно количество разгневени хора, според които глобата е напълно заслужена, защото на първо място те са били пуснати от своите родители.