19 април, 2024

След като през изминалата седмица изстреляха 34 сателита и се считаше, че през 2021 г. ще отворят нова страница със стартирането на своя сателитен интернет, компанията OneWeb обяви фалит и съкрати почти всичките си служители. До тази мярка се стигна, след като вследствие на COVID-19 кризата преговорите между OneWeb и Softbank за финансиране на стойност 2 милиарда долара се разпаднаха.

Считаше се, че OneWeb ще е директна конкуренция на Starlink сателита, създаден от SpaceX, но на този етап това изглежда невъзможно. Ударът върху икономиката оказва своето влияние все повече. В плановете на OneWeb бяха включени 640 сателита за целта на комерсиалното стартиране на своята мрежа, за което компанията привлече 3 милиарда долара от инвеститори като Softbank, Airbus и Qualcomm, а освен това в проекта се включваше и изработването на 900 допълнителни малки сателити, произведени от Airbus. Желанието на OneWeb бе да изстрелва в орбита по 30 сателита на месец.

Освен това компанията създаде и 44 наземни базови станции за своята мрежа, която се считаше, че може да развие скорост от 400MBps с латентност от 32 милисекунди.

Изпълнителният директор на OneWeb, Ейдриън Стекел, не скри своето разочарование от стеклите се обстоятелства и не отрече, че основният виновник е именно COVID-19. Все пак продължава да съществува надеждата, че тяхната работа, мисия и милиардите инвестирани пари не са били напразно. „Оставаме убедени в социалната и икономическа стойност на нашата мисия да успеем да свържен всички навсякъде. Днес е труден ден за OneWeb. Много хора вложиха огромни енергия, усилия и страст в компанията,“ сподели Стекел в официално изявление.

Ироничното е, че изстрелването на новите 34 сателита в събота се случи след обявяването на фалит в петък.

Тагове: , , , , , , ,
Author