19 април, 2024

Партньорство между Microsoft и компанията C3.ai създава консорциум с някои от водещите университети в САЩ, с цел фокусиране върху дигиталната трансформация на бизнеса и правителството и не по-назад – обществото. В подкрепа на начинанието специално бе създаден C3.ai Digital Transformation Institute, който ще насочи усилията си към изследване на изкуствен интелент, Machine Learning, IoT, Big Data Analytics и др. Разбира се, във връзка с настоящата световна ситуация, първото занятие на института ще бъде ориентирано към COVID-19 и въобще, използването на AI за борба с пандемии. От C3.ai вече осигуриха 57, 259, 000 милиона долара, които да подкрепят инициативата за първите пет години.

Допълнителна сума, която ще бъде осигурена от партньорите C3.ai и Microsoft ще възлиза на 310 милиона долара, а в допълнение двете компании ще осисурят своите C3 AI Suite и Microsoft Azure услуги за целта на изследванията.

Новосъздаденият институт DTI ще бъде разположен и ще се управлява от Калифорнийския университет в Бъркли и Университета на Илинойс в Урбана. Университетът в Принстън, Чикагския университет, MIT, UIUC National Center for Supercomputing Applications също се включват в консорциума, който се очаква да се превърне в сериозно явление в света на науката, изследването и технологиите. Ежегодно ще бъдат раздавани награди на учени от цял свят. Oт сайта на C3 DTI става ясно, че сумите могат ще възлизат между 100 000$ и 500 000$, както и безплатен достъп до пакетите на Microsoft и C3.ai – AI Suite и Azure, а общата стойност на наградния фонд е 5.8 милиона долара.

„Имаме възможността да променим посоката на глобалната пандемия. Не мога да си представя по-значима употреба на изкуствения интелект от тази,“ казва в изявление Томас Сийбъл, CEO на C3.ai.

Освен изброените финанси, C3.ai DTI ще отделя и по 750 000$ годишно, за да организира конференция, годишен доклад, информационни съобщения и публикувани резултати от проучвания.

Финансиранията и наградите започват още от тази година и вече са в ход. Краен срок за кандидатстване е 1-ви май, а ето и кои са различните категории, които попадат в интереса на института за дигитална трансформация.

 

 

Тагове: , , , , , , , , ,
Author