20 април, 2024

Българската Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ) се обяви срещу плана на правителството за пренасочване на средствата от Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” към борба срещу COVID-19. Това стана след публикувано отворено писмо до правителството, в което представителите на БРАИТ изразяват разбиране към взетите мерки и необходимостта от политика за превенция от разпространението на вируса, но смятат, че пренасочването на финансите от ОПИК могат да доведат до непреодолими последствия за бизнеса.

“Бихме искали да изразим своето притеснение от публикувана на сайта на Министерството на икономиката информация, според която средствата за иновации по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност 2014-2020“ ще бъдат пренасочени изцяло към борбата с пандемията от COVID-19. Като имаме всичко това предвид изразяваме своето притеснение от риска хоризонтът на планирането да се скъси до борбата с ежедневните здравни предизвикателства и по този начин да игнорираме възстановяването на нашата икономика и общество след справянето с текущата криза. Сигналите от нашите партньори в Европейския съюз и по света подсказват, че това възстановяване ще бъде едно от най-големите икономически предизвикателства в следвоенния период. По всяка вероятност то ще се случва в условията на изключителна международна конкуренция, която далеч надхвърля познатите търговски борби и инвестиционни съревнования от последните 10 години. Ето защо БРАИТ се обявява против изразходването на недоговорените към настоящия момент средства, в т.ч. предвидените по текущо обявените и планираните за обявяване процедури по ОПИК,” пише в отвореното писмо. 

Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“
Развитие на иновационни клъстери 16,4 млн. лв.
Създаване и развитие на Регионални иновационни центрове 115,6 млн.лв.
Стимулиране и внедряването на иновации от съществуващи предприятия 117 млн. лв.
Дигитализация на малките и средни предприятия 58,6 млн. лв.
Надграждане и развитие на София Тех Парк 20,2 млн. лв.
Предоставяне на ДАМТН, ключово за отрасъл “Зелената сделка” 1,5 млн. лв.
ОБЩО: 329.3 млн. лв.

 

От асоциацията са уверени, че е по-разумно държавническото решение да е насочено към пренасочване на средства от програми с по-нисък мултипликаторен ефект върху борбата с COVID-19. В писмото се дават за пример и членки на ЕС, които вече са приели мерки за подкрепа на възнагражденията – между 60% и 90% при преминаване дори и в условия на намалено работно време. Тази мярка важи за всички засегнати сектори, включително за тези, занимаващи се с производство и развойна деност.

От Асоциацията предлагат да се финансират конкретни разработки с цел лечение и ограничаване на разпространението на епидемията от COVID-19, като дават конкретни примери и проекти.

 

  1. Лечение на епидемията от COVID-19, чрез проект за разработка на лекарствена молекула срещу COVID-19 на Микар-21  и Биотехнологичен и здравен клъстер. Описание: Компанията Микар-21 има създаден троен подход към болестта, който да даде реален шанс за успешно създаване на лекарство за COVID-19 и останалите известни коронавируси. Бюджет: Поради мащаба и значимостта на разработката се търси спешно финансиране за фазата на предклиничните изследвания в размер на 8,5 млн. Евро.
  2. Ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19, чрез система за дистанционно мониториране на служителите на Чек Пойнт Кардио – Българска технологична компания. Описание: Център за проследяване на работници и служители, на работните им места, като част от превенцията срещу заразата, както и на такива под карантина, като трудова медицина в реално време. Устройството тежи само 140 грама, лесно е за носене постоянно, и за поставяне от неспециалисти, но същевременно следи онлайн всички показатели, които се следят само в болнични условия. Производител Българска технологична компания Чек Пойнт Кардио. Опит: Българската системата вече успешно се прилага в Румъния за мониториране на граждани, които имат симптоми на COVID-19, като вече има над 3000 устройства в експлоатация. Бюджет: Системата би могла да бъде тествана с 10 000 устройства в големи предприятия, като Язаки България и Сенсата Технолоджис България.
  3. Ултравиолетов пречиствател на въздуха – в процес на патентоване от Интелигентни Системи за Сигурност ООД, член на Аутомотив Клъстер България. Описание: Уредът има за цел да третира целият обем въздух в дадено помещение в рамките на 2 часа, унищожавайки всички микроби и вируси в него. Той е безопазен за хората и разполага с вентилатор и сложна система от огледала, които многократно третират преминаващия въздух. Може да има приложение в затворени помещения (производствени халета и офиси), така и превозните средства от обществения транспорт. Бюджет: 200 000 лв. с цел въвеждане в масова експлоатация и старт на производство в гр. Враца. Срок за реализация: 3-5 седмици.
  4. Бюджетна предпазна маска с активен въглен, производител Ромтех-3 ЕС ЕООД, член на Аутомотив Клъстер България. Описание: Предпазна маска с допълнителен филтър с активен въглен, произвеждан по технология и с размери на филтърни дози за кафе. Приложение, за медицински и частни лица, с цел осигуряване на 100% чиста въздушна среда. Възможност за производство на 20-30 маски на минута. Бюджет: 200 000 лв. – 1 000 000 лв. с цел въвеждане в масова експлоатация. Срок за реализация: 8-10 седмици.
  5. Предпазен лицев шлем и предпазни очила за многократна употреба, множество производители, членове на Аутомотив Клъстер България. Описание: Лицевият шлем представлява прозрачен лист от гъвкав материал (Поликарбонат) с дебелина 0.5мм , предварително обрязан, се залепя дистанционер от разпенен материал и с широк ластик се закрепва на главата. Предназначен е за медицински лица и би могъл да се произвежда едновременно в гр. Враца, гр. Пловдив, гр. Смолян и гр. Стара Загора. Бюджет: 50 000 лв. – 100 000 лв. с цел въвеждане в масова експлоатация, очаквана крайна цена 8-24 лв/брой. Срок за реализация: 1-3 седмици, в процес на реализация.
  6. Херметичен предпазен лицев шлем с филтър, производител Ромтех-3 ЕС ЕООД, член на Аутомотив Клъстер България. Описание: Стандартна маска за шнорхелинг, на която е поставен подходящ филтър. Изработка на филтъра на 3D принтер. Бюджет: 200 000 лв. – 1 000 000 лв. с цел въвеждане в масова експлоатация. Срок за реализация: 2-7 седмици.
  7. Апарат за принудителна вентилация на белите дробове, производител Интелигентни Системи за Сигурност ООД, член на Аутомотив Клъстер България. Описание: Медицинският вентилатор доставя въздушна смес към белите дробове под налягане с необходимата концентрация на кислород в необходимия обем и в съответствие с необходимия цикъл. С цел скъсяване на сроковете за европейско сертифициране, най-бързият начин за старт на подобно производство би бил, предоставянето на готова техническа документация от западно европейски партньор. Бюджет: 1 000 000 лв. с цел въвеждане в масова експлоатация и старт на производство в гр. Враца. Срок за реализация: 5 – 10 седмици.

Очаквайте коментари от членовете на БРАИТ по-късно в днешния ден.

Прилагаме писмото в оригинал:

Тагове: , , , , , , , , ,
Author