19 април, 2024

Докато епидемията от коронавирус доминира в световния цикъл на новини, екип от астрономи от Университета в Пенсилвания откриха 139 малки планети – твърде малки, за да бъдат наречени планета, но не са нито комета или космическа скала. Те имат орбита около Слънцето отвъд Нептун, както е подробно описано в документ, публикуван в Astrophysical Journal, публикувана на 10 март 2020 г.

Така наречените „Транснептунови обекти“ (TNOs), най-известният от които е Плутон, са орбитални небесни тела в Пояса на Кайпер, регион в нашата Слънчева система, който се простира отвъд осемте големи планети на нашата система.

Не е тайна, че вече са намерени доста планети, които имат потенциални минимални условия за живот като вода в течно състояние и кислород. Един от последните случаи за откритие е резултатът на NASA TESS – планетата TOI 700 d.

TESS откри през януари 2020 г. първата си планета с размер на Земята в обитаемата зона на звездата си, което е обхватът на разстоянията, при които условията може да са точно подходящи, за да позволят наличието на течна вода на повърхността. Учените потвърдиха находката, наречена TOI 700 d, използвайки космическия телескоп Спицър и моделираха потенциалната среда на планетата, за да помогнат за информиране на бъдещи наблюдения.

TOI 700 d е една от малкото планети с размер на Земята, открити в обитаемата зона на звезда досега. Други включват няколко планети в системата TRAPPIST-1 и други светове, открити от космическия телескоп Kepler.

Тагове: , , , , , ,