19 април, 2024

Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) се обяви категорично против предвиденото изменение на реда за внасяне на авансови вноски за корпоративния данък на базата на данъчната печалба, декларирана за 2018 г.  Това става ясно от отворено писмо до Бойко Борисов, министър-председател на Република България. Документът е изпратен още до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, до финансовия министър Владислав Горанов, както и до председателите на 3 комисии в Народното събрание, които могат да вземат отношение. 

“В година на очакван срив за редица бизнеси и цели сектори, да бъде използвана за база печалбата за 2018 година, която бе една добра година с отчетен икономически ръст, без право тези вноски да бъдат променяни при очаквана загуба за годината, на практика ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация, в която работодатели са изправени пред сериозното предизвикателство да намират средства за изплащане на заплати и осигуровки”, се казва в писмото, подписано от Доброслав Димитров, председател на БАСКОМ. 

Според БАСКОМ, всички изходни икономически показатели за 2018 г. са били различни, в т.ч. максималният осигурителен праг е бил по-нисък, “така че печалбите на компаниите в двата периода няма как да бъдат съотносими, дори и на база някакъв коефициент, който нито един икономист в момента не би могъл да изчисли, предвид очакващите ни рискове”.

“Господин Борисов, призоваваме Вас и народните представители да преразгледате това предложение, тъй като то изпраща много лош сигнал към бизнеса, а последствията от него биха били криза, чиято ярост вече всички сме виждали – масови фалити, закриване на цели сектори, колапс на икономиката”, гласи обръщението към министър-председателя Бойко Борисов.

Въпреки несъгласието, от БАСКОМ подкрепят решителните действия по управление на кризата, в която се намира страната и предлагат своята експертиза за спешна дигитализация на всички аналогови процеси и услуги на хартия в държавата, от които ще зависят живота и сигурността на всички през следващите седмици.

В заключение от асоциацията призовават: “Дайте шанс да измислим заедно работещ алгоритъм за справяне с кризата!”

 

 

Тагове: , , , , , ,
Author