25 април, 2024

Способностите на разработчиците им позволяват да кодят навсякъде и по всяко време. Попитахме всички участници от рубриката #DailyRoutine, в която представяме как минава денят на специалистите в IT индустрията, кога предпочитат да кодят. Отговорите са разнообразни.

По време на студентските години Ивайло Бъчваров (HackSoft) е предпочитал да коди през нощта, но вече няма тази възможност. Сроковете и умората също са фактор и според Радослав Славов и Серги Сергиев, настроението те предразполага да кодиш, особено когато гониш срокове. А за Иван Беломорски (CoLibra) точният час е най-мотивиращ и затова той не коди или само и единствено по време на “продуктивната” (брифинг) от 18:00ч.

Примерите за разработчици са много, които кодят през нощта, но работното време в България изисква друго. Разбира се, в случаите, които не се съобразяваш с часова зона. Във филмите винаги виждаме как програмистите работят през нощта, с голяма енергиена напитка или кафе, или пък с няколко бутилка бира. Когато гледате това, си мислите “Не! Това е филм, защо би работил през нощта?” или пък “И аз съм така, но къде е мезето”.

Повечето програмисти работят през нощта, според мнения и резултати от Quora и Stack Overflow. Всеки от тях ще даде различна причина. Реалността обаче е, че повечето от тях нямат компания или въобще договор, което води до отказ да работят нощем и да спят денем. Съществува и още една група хора като Павлина Колева (Fadata), която коди, когато ѝ дойде музата или поне тя така казва.

Според анкетираните, които работят в компании, работят и на свободна практика, както и имат стартъпи, но въпреки това 60% от тях кодят през деня. Явно разботчикът в България предпочита да е свободен вечерно време.

Материалът е подготвен от Атанас Нейчев

Тагове: , , , , ,