25 април, 2024

Центърът на католическия свят – Ватикана, прави пореден опит да въведе етични рестрикции спрямо бързо напредващите технологии. След като през септември 2019 г. Папата събра представители на силициевата долина, с цел беседа относно поддържането на морала в интернет, този път ходът на католическата църква е ориентиран към друго – изкуствения интелект. 

Документът се нарича “Rome Call for AI Ethics” и дори е подкрепен от компаниите Microsoft и IBM, които споделят ватиканското мнение, че технологичният свят и разработването на AI системи, роботи, технологии, трябва да има ясно очертани граници и по-важното – прозрачност, така че да не се стига до предел, от който не би имало връщане назад. Тревогите не са точно свързани със сценарий от типа “Аз, робота” на Айзък Азимов, а по-скоро със сценарий, в който личното пространство и сигурността на хората бъдат нарушени. 

Използването на AI може да бъде в голяма полза на човечеството и дори в много направления вече е, но трябва да се има предвид, че някой път, решенията, които взима една AI система могат да бъдат загадъчни и необясними. 

Опасенията на Папата също така касаят казуса – ще бъдат ли AI технологиите достъпни до всеки, или ще се заформи световна ситуация, в която имащите ще бъдат по-напред от нямащите, което би довело до допълнителни проблеми и усложнения в обществата и до някъде – експлоатация на власт. 

 

Тагове: , , , , ,
Author