19 април, 2024

На официална церемония вчера бяха отличени победителите в отделните категории от конкурса „Наградите на БАИТ” за 2019 г.

По традиция Президентът на Република България Румен Радев, под чийто патронаж за поредна година се провежда конкурса, връчи Наградата за специален принос на екипа на ТУЕС към ТУ-София. Тя беше приета от неговия директор Стела Стефанова.

„Радвам се да видя как всяка година расте броят на участниците и продуктите, които стават все по-иновативни. За няколко години този сектор в България претърпя истинска еволюция. Днес той е неотменима част от българската икономика – от селското стопанство, през туризма, до високите технологии. Още по-важно е направлението, в което се развива този сектор. Той придобива все по-голяма социална насоченост и се превръща във вододел на бъдещето за развитието на всяка една нация. Ако една нация развива този сектор, тя има място в бъдещето. Ако не, тази нация ще остане извън състезанието“, заяви Румен Радев и добави: „Най-важната трансформация обаче е превръщането на ИКТ сектора в едно просветено общество с ясни цели, с ясен алгоритъм за тяхното постигане. Общество, което има все по-будна гражданска съвест, което иска да види света около себе си много по-добре устроен. Постигайки тези успехи, вие не само вдигате стандарта на живот у нас, но и отваряте пътя към бъдещето за България.“

Председателят на журито и председател на УС на БАИТ Огнян Траянов отбеляза, че връчването на Наградите за девети пореден път „не става по-лесно“ и „това е хубавото, че не е лесно“, защото за поредна година кандидатурите са над 100, изключително силни са и сред тях няма такива, „които не заслужават внимание или са попаднали случайно“. Ние не се стремим да даваме сертификат за качество или някакви точки и оценки, а искаме да отправим послания. Ние показваме докъде е стигнало развитието на ИТ компаниите у нас, на нашите потребители, на образователната ни система и на инвестициите, които всички ние правим, за да се развива тази екосистема, допълни той.

Заместник-кметът на София по дигитализация, иновации и икономическо развитие Владимир Данилов връчи наградата в категория „Успешен български продукт/услуга“. Тя беше присъдена Трансметрикс АД за разработването на софтуер за прогнозиране и оптимизиране на логистични процеси, базиран на алгоритми за изкуствен интелект.

Наградата в категория “Успешен ИКТ проект в полза на българската икономика“беше присъдена на Адвокатско дружество “Попов, Арнаудов и партньори“ за ПАПи робот служител в адвокатската кантора. Отличието връчи Огнян Траянов, председател на УС на БАИТ връчи.

Тази година в категорията „Младежка награда“ бяха връчени две равностойни награди – на Йордан Цветков, ученик от МГ „Акад. Кирил Попов“, гр. Пловдив за създадения от него четирикрак робот за изследователски цели и Теодор Тодоров от Технологично училище „Електронни системи“ към ТУ-София за проектираната и създадена от него механизирана инвалидна количка.

Заради изключително силните кандидатури в категорията бяха номинирани общо пет от всички подадени 14 проекта, с цел да бъдат окуражени младите хора да търсят кариерно развитие в сферата на информационните технологии.  Всички номинирани младежи получиха Грамота за участие и поощрителни награди, осигурени от ERP Academy – ваучери за обучение в курс по избор.

Наградата в категорията „Журналистически принос“ бе присъдена на журналиста Вероника Денизова от Bloomberg TV за обективно отразяване на информацията и за задълбочен анализ на тенденциите, рисковете и бъдещите перспективи пред ИКТ сектора.

Образователната награда беше присъдена на проекта Знам.бе.  Чрез него тримата ентусиасти Ангел Георгиев, Виктор Балабанов и Иван Йонков, които имат желанието да внесат значима промяна в начина, по който децата в България изучават учебните предмети и прилагат натрупаните от тях знания извънучилищна среда.

Публична администрация – наградата получи Комисия за защита на личните данни за мобилното приложение „GDPR в твоя джоб“ по проекта SMEDATA, коeто е първото по рода си цялостно информационно решение за разяснения и практически съвети относно европейското законодателство за защита на личните данни.

StartUp Компания – победител е I Rise Mechanics 357. Наградата се връчва на компанията за разработения от тях продукт OMNIBOT, който е  ново поколение роботизирано мобилизиращо устройство за хора с дисфункция на долните крайници.

Тагове: , , , , , , , , ,