17 април, 2024

Microsoft отбеляза международния „Ден за безопасен интернет“, провеждащ се от 2004 г. в повече от 150 държави, представяйки своя четвърти годишен Индекс за дигитална култура (Digital Civility Index – DCI). Той е базиран на изследване, проведено през лятото на 2019 г. в 25 държави с цел да проучи нагласите на хората и възприятията им за различните видове онлайн поведение и общуване.

Изследването е проведено сред тийнейджъри (13 – 17 години) и пълнолетни лица (18 – 74 години) със запитване за техния  опит с 21 различни вида онлайн заплахи, представени в четири категории: поведение, репутация, пол и лично пространство. Сред новите държави участници в тазгодишното издание на Индекса на Microsoft са Индонезия, Нидерландия и Полша.

„Насърчаваме всички да се отнасят с повече уважение един към друг в онлайн среда. Тази година създадохме и настолна игра, която се нарича „Thumbs Up, Bug Down“. Чрез нея учителите ще помогнат на учениците си да извлекат максимума от интернет, докато го ползват по безопасен за тях начин. Играта е част от продължаваща ежегодна кампания на Microsoft в подкрепа на дигиталната култура и безопасния интернет, защото онлайн рисковете могат да имат истински последствия“, каза Гергана Русева, ръководител „Образователен сектор“ за Балканите в Microsoft.

„Денят за безопасен интернет“ цели да акцентира върху основни проблеми на дигиталното ни съвремие, свързани със сигурност, киберзаплахи, употреба на социални мрежи. В тази насока Microsoft окуражава хората да публикуват в социалните мрежи примери за това как онлайн уважението е създало положителна промяна в живота им или в общността им, като за тази цел могат да използват хаштаговете #Challenge4Civility и #Im4DigitalCivility.

За честването на „Ден за безопасен интернет“ пък, CoderDojo България и Дигиталната Национална Коалиция организираха практическа работилница за безопасен интернет, предназначена както да родители, така и за деца между 7 и 13 години.

„В CoderDojo България сме убедени, че в наши дни да научим децата на безопасно поведение в онлайн среда е толкова важно, колкото да ги научим да се пазят в реалния свят. Ние като родители също трябва да бъдем наясно за рисковете, които интернет пространството поставя пред децата ни и пред нас“, споделя Адриана Панайотова, съосновател на CoderDojo.

 

Тагове: , , , ,
Author