19 април, 2024

Swift Crypto, новият проект с отворен код в Swift екосистемата стана факт преди няколко дни.

Кори Бенфийлд, водещ разработчик в AppleФото кредит: GitHub

Развълнуван съм да обявя един нов “open-source” проект в Swift екосистемата – Swift Crypto. Swift Crypto е нов пакет, който ще разпространи фантастичните API-та на Apple CryptoKit сред една по-широка Swift общност. Той ще позволи на Swift разработчиците, без значение от платформата, на която “deploy”-ват техните приложения, да имат достъп до тези API-та за определен набор от криптографски операции”, това пише в официалния Swift блог Кори Бенфийлд. Той е част от екипа, разработващ фундаментални “server-side” Swift библиотеки, част от направлението на Apple Cloud Services и водещ разработчик на SwiftNIO.

Новата “open-source” библиотека е мултиплатформено (cross-platform) решение, което позволява използване на CryptoKit APIs на всички платформи, поддържани от Swift. Това означава, че ако използвате една от тези платформи, може просто да напишете:

import Crypto 

за да получите достъп до CryptoKit APIs.

Проектът Swift Crypto е създаден да улесни разработчиците на софтуер, които използват функции за криптиране.

“Върху Apple платформите Swift Crypto директно насочва към CryptoKit докато при всички други платформи, Swift Crypto използва напълно нова имплементация върху библиотеката BoringSSL. Той осигурява на потребителите на Swift лесен достъп до набор от лесни за използване и сигурни криптографски API-та, работещи на всички платформи, и е едно изключително полезно средство за писане на криптографски код, който трябва да работи на различни платформи”, обяснява Кори Бенфийлд.

В същото време Swift Crypto цели да осигури еднакво ниво на ефективност за всяка поддържана платформа. Според Кори Бенфийлд, “просто е неприемливо при еднакви изходни данни и едно и също API да се получава семантично различен резултат, когато се използват Swift Crypto и Apple CryptoKit”

Новият пакет може да бъде инсталиран на всяка платформа, поддържана от Swift. Това улеснява девелопърите в писането на крос-платформени или server-side Swift приложения.

Реално, проектът с отворен код е “semantically versioned” Swift пакет. Swift Crypto се използва с лиценз Apache 2.0, което го прави лесен и надежден за използване абсолютно навсякъде.

За всички, които искат да дадат своя принос към проекта, кодът нa Swift Crypto е наличен тук.