16 април, 2024

Като не върви – не върви. След като през 2016 г. BlackBerry излязоха от бизнеса с производство на смартфони и предадоха лиценза си на китайската корпорация TCL, които в продължение на три години все пак вдъхваха живот на популярната марка, сега става ясно, че нещата вървят към нов финал. 

Тази информация стана ясна след изявление от официалната twitter страница на BlackBerry, като е отбелязана датата, на която изтича лицензът на TCL за производство на телефоните – 31.08.2020 г. От първия ден на септември, китайската компания вече няма да има права да произвежда и продава устройства с тази марка. Все пак е договорен двегодишен преходен период, което донякъде е добра новина за потребителите, защото до 31.08.2022 г. все пак ще има поддръжка за вече произведените телефони. Припомняме, че след отказването на BlackBerry през 2016 г., именно TCL въведоха Android като операционна система.

Трябва да се отдаде заслуженото на BlackBerry, защото дълго време те бяха верен бизнес другар, предпочитан основно именно от корпоративния свят. За времето си устройството съдържаше забележителни комуникационни услуги, а голям плюс към тях бе и удобната QWERTY клавиатура, позволяваща бързото писане, следователно – бързото изпращане на необходимата информация. В тази насока преспокойно можем да наречем този телефон символ на навлизането на въпросния “забързан свят”, в който информацията започна да лети.

И все пак донякъде появата на iPhone постави нов старт на необходимостта от бизнес телефон – липсата на физическа клавиатура завладя света, хората направиха крачка напред и все по-малко имаха желанието да поглеждат назад. Развитие може и да предстои, но за момента е крайно неизвестно дали BlackBerry ще намерят нов производител, ще се възродят сами или ще излязат окончателно от пазара.

Най-тежкото за бизнес хипстърите ще е, че предстои избор на ново устройство. Но въпросът е, ще скърби ли някой освен тях за изчезването на този телефон?

R.I.P.
BlackBerry
(2002-2020)

Тагове: , , , ,
Author