25 април, 2024

Комуникационните умения в бизнес средата бе основната тема по време на провелата се презентация “Acting as a leader”, организирана от Women Who Code Sofia и Bosch Engineering Center Sofia. Лектор бе обаятелната Нина Роук – Global Software Lead на автомобилния бизнес екип в Robert Bosch GmbH. 

Какво е качеството на комуникацията, която ежедневно провеждаме? Как говорим, какво място извоюваме в общото пространство и най-важното – какво можем да подобрим в себе си, така че да се чувстваме пълноценни и полезни, както за себе си, така и за екипа.
Нина Роук представи някои примери, които засегнаха тези въпроси в техния общочовешки характер. 

Ето съветите и примерите, които Нина сподели от своята практика.

Промяна на начина на говорене

Нина участва в презентация, провеждаща се пред мениджърския екип. Единият неин колега е отлично подготвен за дискусията, за разлика от другия и точно тогава ѝ прави впечатление един интересен факт. “Хората слушаха повече неподготвения, защото той говореше ниско и дълбоко, а другият ми колега, който всъщност бе отличен в своята подготовка – бързо и високо. Искаше да сподели максимално много информация, но точно това оформи разликата между двамата и тогава осъзнах каква сила притежава модулацията на гласа,” споделя Нина. Тази случка ѝ отваря очите, както тя казва, и оттогава тества този метод многократно – винаги с успех. “Когато имаме конферентен разговор по Skype, винаги вдясно от лаптопа си държа лист с две написани думи – “ниско” и “дълбоко”,” допълва тя. Според нея логиката се крепи на същия принцип, по който родителите успокояват децата си, когато паднат – не всяват паника, а говорят със спокоен тембър – вдъхват доверие. 

Увереност

Тази черта изисква контрол, който лесно може да бъде изгубен и именно затова е трудна за усвояване. Нина споделя за проблем, който нейна приятелка има – никой не я слуша на фирмените оперативки и тя остава изолирана. “Направи ми впечатление, че тя буквално тичаше от една среща в друга,” казва Нина. Според нея бързото темпо или тичането, създава атмосфера за криворазбрани сигнали. Когато човек е в такава ситуация, околните си казват, че той е нервен и неуверен, защото закъснява – нещо го принуждава да бърза толкова, следователно той сам няма контрол върху ситуацията.

Когато след такова темпо ти връхлиташ в конферентната зала и вече всички са се изпънали на столовете си, ти реално не влизаш, а се прокрадваш. Това допълва неувереността. Затова ѝ дадох съвет да намали темпото поне няколко крачки преди залата и когато влезе да не застава на ръба на стола, а да седне нормално”. По нейните наблюдения, това е начинът, по който хората ще забележат, че човекът използва пространството равноправно на останалите. 

Равноправие

Тук Нина Роук даде интересен пример с дебатите от кандидат-президентските избори в САЩ през 2016 г., когато целият фокус на САЩ, а и света, бе ориентиран към Доналд Тръмп и Хилари Клинтън. Докато бившата първа дама говори с доводи и се обосновава, Тръмп постоянно я прекъсва с “Wrong”, докато в даден момент не се промъква до нея и не я потупва по рамото. “Въпреки, че Клинтън се движи по интелектуалната линия, гледайки този дебат отстрани, ние си казваме, че Тръмп господства над ситуацията. Въпреки, че той не се аргументира, неговите действия се оказват по-ефективни и ето, че в момента той е президент на САЩ,” обяснява пред присъстващите Нина. Как е трябвало да постъпи Хилари бе отправения от нея въпрос, а отговорът бе следния: моментът, в който Тръмп се приближава, Хилари Клинтън би следвало да се устреми към него и да го стопира с ръка и думите “върни се на мястото си”. “Както човек би направил с куче,” казва Нина. Но защо тези детайли са важни, след като разумните хора биха заложили на аргументите, а не на създадения от Тръмп цирк? “Хората си казаха, че ако тя не е способна да се справи с него, няма да успее да се справи и с разделенията в страната”. Т.е. Доналд Тръмп не е толкова проблем, колкото неуспешно прескочено препятствие. 

 

Тагове: , , , , , , ,
Author