20 април, 2024

Днес можем да честитим рождения ден на Google Maps, които навършват 15 години и да им благодарим за попътния вятър, който внасят в нашите пътешествия, винаги оставяйки ни обратно пред хотела, в който сме настанени – живи и здрави. 

Услугата вижда бял свят през 2005 г., когато официално е пусната от софтуерния инженер Ноел Гордън, Стивън Ма и братята Ларс и Йенс Расмусен. Още в началото Maps стартират с 10 милиона потребители, които постепенно се увеличават. До следващата година нарастват до 60 милиона, а към момента приложението се използва от 1 милиард – ежедневно. 

По случай празника, Google Maps представя и някои новости по приложението.
Най-напред може да бъде забелязано ново лого. Легендарната “отметка”, която маркира локациите, отново е използвана, но вече е оцветена с цветовете на Google. Следващо подобрение е, че цялостно Maps са ъпдейтнати за Android и iOS, като вече има пет нови таба – Explore, Commute, Saved, Contribute и Updates. На трето, но не последно място, е новостта Live View, която използвайки добавена реалност, през камерата на телефона ще може да показва “отметката” в реално време, в реален свят. 

Орен Наим, Product Manager на Google, споделя, че Maps не е само достигане от точка А до точка Б, а много повече. Откриване на нови места, съветване, рейтинг – всички тези качества формират услугата като ежедневен спътник.  

Тагове: , , , ,
Author