16 април, 2024

Христо Христов е разработчик в пловдивския офис на компанията TSD, в която основните проекти, по които работи включват C# и Python. Основното му желание е да не спира да се развива, за да бъде полезен и ценен в работата си, а точно това е манталитетът, с който се печели наградата Developer on Focus

Какво означава за теб тази награда и как я приемат твоите колеги? 

Най-напред искам да им благодаря за номинацията, а също така и на вас от DevStyleR за предоставената възможност. За мен наградата Developer on Focus 2019 е едно голямо признание за усилията ми в ежедневната ми работа като дивелъпър, а също така и голяма отговорност за гласуваното доверие, както към колегите, така и към компанията. Тя ми дава един допълнителен стимул да продължа да се развивам като разработчик. Всички я приемат много позитивно и искрено се радват за мен, но както преди, така и след нея, продължаваме работата в екипен дух. 

Как започна твоят интерес към информационните технологии?

Още от малък се интересувах от компютри и мечтаех един ден те да се превърнат в моя професия. Впоследствие записах бакалавър по “Бизнес информационни технологии” в Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”. Преди три години и половина пък, започнах работа в TSD като стажант, като в началото се занимавах с вътрешните проекти на компанията, но след известно време и натрупан опит се прехвърлих в един от екипите, които разработват проекти за e-discovery сектора. Той е свързан с правната индустрия и включва целия електронен процес в държавата – от идентифициране на документи, събирането им на едно място, подготовката им за даден отдел или разследване. Към този момент все още работата ми е ангажирана с тази сфера.  

Какви са предизвикателствата на тази работа? 

Основното предизвикателство, което срещам е, че аз все още уча. В момента карам магистратура по “Софтуерни технологии” със специализация по “Системи с изкуствен интелект”, отново към Пловдивски университет “Паисий Хилендарски”. Съчетаването на образованието с това, че съм дивелъпър на пълен работен ден е доста динамично, затова определено бих го нарекъл предизвикателство. 

Но ето, че започвайки работа в компания, не си се отказал от образованието…

Да, абсолютно. Успявам да ги синхронизирам и мисля, че постигам добри резултати. 

Разкажи за някоя технологична трудност, с която си се сблъсквал?

Участвам в един AI проект на Python. Бих казал, че целият той представлява предизвикателство, но ако трябва да съм по-конкретен – изграждането на връзка между Python и C# проект е основната трудност, с която с екипа се сблъскваме.

Какво от своя опит би споделил на някой начинаещ, който тепърва започва работа в компания? Какво да прави или какво да не прави? Ето, че вече имаш награда… 

Със сигурност да не се отказва. Да бъде постоянен и отдаден в това, което прави. Да набляга на ученето, защото всичко се научава. Няма нещо, което да не може да бъде научено. 

Как виждаш бъдещето на технологиите? Например, ти работиш основно със C#, какво предстои да се случи? 

Със сигурност ще продължи поддръжката на този език. До момента не са спрели и ето, че излизат различни версии, дори cross-platform, което значи, че поддържат форма. Написваш едно приложение на C#, но то не работи само под Windows – работи и на други операционни системи, а може и да е мобилно. Определено има сериозно развитие на езика, но смятам и че след време е неизбежно да се случи някоя по-цялостна промяна на компютърните технологии. Ето, че вече се говори за това как квантовите компютри ще изместят сегашните. Може би в тази насока ще е необходимо едно цялостно превключване към изцяло по-ново поколение технологии. Но това според мен ще помогне на хората да се борят с някои проблеми, като например, климат или недостиг на ресурси, както и бихме могли да открием много нови неща, които все още са ни непонятни. 

Би ли се редуцирала работата на програмистите с напредването на технологиите? Например, повече автоматизация и някои неприятни аспекти от програмирането да бъдат извършвани не от разработчика? 

Възможно е, да. Трудно ми е да класифицирам “неприятни аспекти”, защото на мен всичко ми допада. Все пак, може би да – може би не точно “неприятни”, но еднотипни аспекти могат да бъдат намалени. В скоро време обаче, не мисля че нещо може да замени работата на програмиста. 

Посещаваш ли технологични събития и как ти се стори Global Tech Summit? 

С мой колега бяхме на награждаването и през цялото време имаше надграждащо се позитивно напрежение. Аз определено не очаквах и много се изненадах, че именно аз съм победител. Колкото до технологични събития, от време на време посещаваме една конференция, свързана именно с e-discovery сферата, провежда се в САЩ. В България планирам да посещавам повече, но това зависи от ангажираността ми, тъй като наскоро се ожених…

Чудесно. В тази връзка, какво си пожелаваш за 2020 г.? 

В професионален план, все повече интересни проекти, както и до момента, за да мога да се развивам и да постигам добри резултати. В личен план – здраве за цялото ми семейство.  

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , , ,
Author