19 април, 2024

Тодорис е Scrum Master в ABN Amro bank, който допринася за развитието на технологичната общност по различни начини – основател на Utrecht Java User Group, в която членуват повече от 2000 души, Open-source ентусиаст и участник в Expert Group на JSR-385. Но ако се чувствате добре в свободното си време, недейте – той ще ви обясни защо.  

Как се чувствате на GTS конференциите? 

Всъщност, не знаех какво да очаквам, но когато видях каква страст притежават хората тук към технологиите бях впечатлен. Видях една много добра общност, видях и много звезди от технологичния свят, големи компании. Всичко това ме зарадва. Добре организирано е и съм щастлив, че имам шанса да посетя България и това прекрасно за конференции място. 

Работил ли сте с българи и как Ви се струват те в технологичен план? 

Работя и живея в Холандия през последните няколко години, но имах възможността да работя с някои български специалисти и бих казал, спрямо опита ми с тях, че нивото им на умение е доста високо. Те оценяват различната настройка и различния подход към даден проблем. Също така ми харесва и аналитичното мислене. Аз съм грък и не бих казал, че имаме много различия в манталитета, но забелязвам, че българите са много добри по математика и софтуер. 

Към какво се придържате когато работите? 

Както бекграундът ми показва, аз съм разработчик, работил и в Гърция, и в Холандия като Java Developer, за много големи интернационални компании, банки и стартъпи. Но преди година направих сериозен преход от това да съм просто разработчик. Преминах към по-лидерска позиция и ето, че сега съм Scrum Master в холандската ABN Amro Bank. В момента отговарям за два екипа и реално им помагам в това да осигурят по-добър софтуер за по-кратко време. 

Коя е най-вълнуващата технология, която можем да очакваме през 2020 г.? 

Не смятам, че софтуерният разработчик трябва да се концентрира в само една технология. По-скоро той трябва да изучава надълбоко еднa, например Java, но да притежава основни познания в много други, например Angular, React, Database, AI и т.н. В тази насока аз специално нямам търпение да видя какво следва занапред, например в Java 15. Друго, което би ми било интересно да видя от света на Front-end е, дали Vue.js ще изиграе основна роля в разработването на Enterprise applications. 

Питаме всички лектори, като уважавани хора с уважавани професии, какво биха посъветвали младите разработчици. Вас ще Ви попитаме, какво ги съветвате да не правят? 

Това е отличен въпрос и се радвам, че ми го задавате. Какво да не правят? Основно, бих казал – никога не се наслаждавайте и привързвайте към зоната си на комфорт. Тя е именно този елемент, който е способен да ви разкъса. Това е и начинът по който аз практикувам. Всеки път, когато се чувствам комфортно, опитвам да поема към следващата стъпка. Бихме могли да кажем, че през 2020 г. живеем в много технологичен свят – всички разработчици имат работа и изкарват добри пари, следователно – не е необходимо да инвестират време в личностното си развитие. И все пак, най-големият ми съвет или най-голямата ми препоръка какво да не правят е именно тази. Пак казвам – никога не се чувствайте добре в зоната си на комфорт. Винаги се опитвайте да разширявате хоризонтите си и инвестирайте свободното си време в личностно развитие. След това, в даден момент, със сигурност ще бъдете възнаградени в бъдещето. 

Интервюто проведе Стефан Стефанов

 

Тагове: , , , , , , , , , , , , , , , ,
Author