20 април, 2024

Като отговарящ за мюнхенския екип на Zühlke Engineering, Кристиан Хегер доказва своите лидерски умения и през 2018 г. получава задача да отвори офис на компанията в София. До ден днешен той остава приятно впечатлен от българските ИТ специалисти и индустрия. 

Какво мислите за GTS 2019?

Тук съм за втори път и наистина ми харесва тази огромна общност. В София има толкова много заинтересовани и надарени хора. Събитието събира тези хора на едно място. Разбира се, съществуват и други, които също са готини, но Java2Days и CodeMonsters имат сериозно разнообразие от беседи и това привлича всички тези хора. Освен това, на щанда ни се усеща истински интерес от присъстващите. Ако ставним провеждането на подобно събитие в Германия, там хората не са склонни да дойдат при теб и да задават въпроси. Тук е много по-открито.

Вече имате опит с местната общност. Може ли да го споделите с нас?

Първият ми контакт със София беше когато ми се обади шефът ми и каза: “Имаме нужда от човек, който да отиде в София и да отвори офис там”. Аз изобщо не знаех какво да очаквам. Но ми харесаха и идеята, и предизвикателството. Трябваше да се прецени дали това е подходящ град за отваряне на офис и отговорът беше – да, подходящ е. Но това, което намирам за много готино е колко добри са всички тук. Искам да кажа, че интервюирам програмисти от много време и мисля, че най-приятните ми интервюта са били в София. Даже един от присъстващите тук направи най-забавното интервю, което съм провеждал. Аз, по принцип, се опитвам да направя интервютата забавни за всички, защото така и хем не се отегчавам, хем кандидатът си тръгва с приятното чувство, че му е било интересно.

Как ги правите забавни?

Опитваме се да ги превърнем в разговор за технология и да бъдем програмисти на едно ниво.Това, което е моя цел, е не само да задавам въпроси, но и да създавам възможности да се блести или да се правят грешки. Опитвам да се усетя хората какво биха направили: имаме разрешаване на проблеми, разсъждаване върху случващи се неща, разсъждаване върху ситуация по време на проект или с колега, или клиент. Просто разговор относно как заедно ще се справим с това. Това е страхотното в София и аз съм изключително убеден в таланта и образованието на хората тук. Много ми харесва и отношението, защото германците ни казват директно: не означава не и понякога, когато ходите на различни места ви казват, че нещо не може да стане. Това, което много ми харесва в IT общността в България е, че всички са много прями и отворени. Няма значение дали сте генералния директор, а срещу вас е програмист – всички са на едно ниво и се забавляват заедно. Това е страхотно.

Кои проекти Ви впечатляват? 

В момента не съм ангажиран с проекти кой знае колко, но това което харесвам е следното: има кораб в Арктическо море и казват, че това е най-голямата полярна експедиция предприемана някога. Искат да оставят корабът да замръзне в леда да се носи по него, за да разберат повече за движението му и всичко останало. Също така използват IoT решение: свързани компоненти, използващи локационно проследяване на относителното пространствено разположение на неща около кораба. Сега имат проблем с тази система. Тя е била разработена като част от магистърска дисертация или докторантска дисертация и не е била тествана много обстойно. Един от нашите хора е там и им помага да я поправят докато са на замръзнал в леда кораб, за да могат да получат данните, които се надяват да получат от експедицията. Това много ми харесва.

Какви да надеждите ви за технологиите в бъдеще? Какво се надявате да се случи и как те ще променят човечеството?

Според мен, в момента технологиите са решили много проблеми на човечеството. Също така са създали нови проблеми и смятам, че сме предизвикани да измислим нова вълна от решения, които се надявам да ни измъкнат от тази каша. Наистина мисля, че имаме огромен шанс да се справим, защото това няма да се случи без употребата на нови технологии или по-конкретно, без интересната и творческа им употреба. Това също би означавало, че най-вероятно ще трябва да променим живота си до някаква степен, което обаче няма да е достатъчно и ще трябва да имаме нов начин на мислене относно какво ще бъде бъдещето и как да водим дълъг, смислен, удобен и богат живот. В същото време да поддържаме планетата. Това е голямото предизвикателство, пред което сме изправени и ние като технологична индустрия трябва да сме част от решението.

Добре ще променя въпросът. Имате ли някакъв съвет към младите програмисти, които тъкмо навлизат в тази индустрия?

Не прекалявайте с технологиите. Помислете какъв е ефектът им и какво вие правите с тях. Разглеждайте ги като инструмент, а не като нещо, което ви управлява. Няма кой знае какво значение колко добри сте станали в нещо, ако то ви стеснява мирогледа и ви пречи да се адаптирате. 

Интервюто проведе Стефан Стефанов

Тагове: , , , , ,
Author