20 април, 2024

Вили Колева е Training Manager в SQL Master Academy – тренировъчна програма за задълбочено теоретично и практическо обучение с основен фокус Database и Business Intelligence. 

Колко години опит трябват на разработчиците, преди да могат сами да преценят какво им е необходимо и да се самообучат? 

Човек винаги може да се научи и сам, независимо дали ще започне от нулата или ще надгражда. В днешно време източниците са безброй. Въпросът обаче, е в разликата между времето и усилията, които ще са нужни и след като човек „тегли чертата“, ще излезе ли сметката за целта, която гони. Самоподготовката винаги отнема повече време – в търсене на правилните източници, в търсене на отговор на различни въпроси, до които човек лесно може да получи отговор в обучение с лектор. За самообучение не са важни годините, а нагласата и крайната цел на човека.

Какъв е mindset-ът на българските ИТ кадри? Имат ли усещането, че знаят всичко или търсят да надграждат своите знания? 

Рядко в практиката ни се е случвало да дойде човек на обучение и да е с нагласата, че знае всичко. Масово студентите ни са с ясната представа, че винаги има накъде да надградят и да усъвършенстват уменията си и точно заради това са потърсили помощ от нас. Всъщност, в повечето случаи се получава така, че след преминаване на един курс, потребността от следващ се увеличава, а интересът и желанието за самоусъвършенстване – също.

Има ли разлика в потребността от обучение при различните поколения обучаващи се? 

Всяко поколение има различни навици във всяко едно отношение, така че е абсолютно нормално и в потребността от обучения да има разлика, но тя по-скоро идва от причините за тази необходимост.
По-младото поколение търси възможност за бързо кариерно развитие, като намира в обученията възможност това да се случи наистина бързо, докато по-старото поколение вижда в обученията възможност за усъвършенстване на знанията и достигане на експертно ниво и конкурентоспособност с младото поколение. Важното в случая е, че при всички поколения има потребност от обучения, независимо от причините.

Как се обучават лекторите при вас и как си подобряват те знанията?

Лекторите ни са и консултанти – на първо място придобиват най-голям опит от работата по проекти и сблъсъка с реални ситуации и технически предизвикателства. На базата на този дългогодишен практически опит са изградени и всичките ни обучения, за да бъде предаден този опит на студентите ни. Разбира се, тренерите ни черпят знания от книги, блогове, конференции, като следят всички новости в Data Platform света непрестанно, а и самите те допринасят изключително много и посвещават времето си за създаване на полезно и безплатно съдържание.  Неслучайно трима от лекторите ни са удостоени с наградата на
Microsoft – MVP (Microsoft Most Valuable Professional), която се предоставя за експертиза и отдаденост при споделяне на опит. 

Тагове: , , , , , , ,
Author