26 април, 2024

Илиян Петров е управител на Software Academy, софтуерната академия към образователен център Нет Ит. Какъв е статутът на самоубочението, на видео курсовете и “евъргрийн” ли ще остане присъствената форма, разбираме малко повече от него. 

Какъв тип обучения предлагате? 

Софтуерната академия на Нет Ит предлага и корпоративни обучения, по индивидуална програма, които могат да бъдат провеждани, както в базата на учебния център, така и изнесени в локация, посочена от клиента. Също така, все по-често по света се практикува корпоративните обучения да се организират във виртуални класни стаи. По този начин, организирано, обучението не отстъпва на присъственото по качество и ефективност, но спестява разходи на възложителя. 

Българските фирми предварително ли отделят бюджет за обучение или го правят при необходимост? 

Според проучване на Нет Ит, около 42% от предприятията в страната организират обучения за служителите си под една или друга форма. Най-голям процент от фирмите, организиращи ежегодни обучения са тези компании с над 250 души персонал. Приблизително 78% от тези дружества провеждат корпоративни обучения. Интересна е и друга част от нашето проучване. Резултатите от него показват еднозначно желанието на служителите да се квалифицират на работното си място. За общо 95.6% от запитаните е важно работодателят им да има конкретен план за обучение на служителите, като за 71.6% от тях, това е отбелязано като “Много важно”. Едва за 4.4% от анкетираните, наличието на такъв план не е от значение. В същото време над 85.8% от запитаните отговарят, че биха напуснали работа, ако в друга компания им се предложат същите условия, но допълнително имат и възможност да участват в обучения за подобряване на квалификацията им.

На какъв етап от развитието на разработчиците може да се каже, че могат сами да се обучават? 

Самообучението е форма на обучение, която започва да се отхвърля от всички нива учащи – от начинаещи до напреднали. За това говори спадът на пазара на видеокурсове в световен мащаб. Прогнозите са той да се задълбочи. В същото време цената на видео обученията драстично намалява с всеки изминал ден в опит да се стимулира продажбата им. Това е ясен показател, че тази форма на обучение не работи и все повече хора осъзнават това. Когато един разработчик e достигнал определено ниво, той търси адекватни нови знания, които да го поддържат във форма и най-често търсят тези знания в специализирани обучения. Той рядко се самообучава, тъй като самообучението и проучването изисква голям ресурс от време. По наблюдение на Нет ит, опитите за самообучение са присъщи по-скоро на начинаещите, които обаче често не успяват да се сдобият с исканите знания, тъй като или прибягват към видео курсове, или се записват в по-евтини масови обучения, където в една зала учат около 100 човека. Това уж са присъствени курсове, но тъй като лекторът няма как да работи индивидуално с толкова много хора, в крайна сметка резултатът е еквивалентен на самообучение чрез YouTube. Ето защо организираме курсовете в групи по най-много 25 човека. Така сме сигурни, че лекторът работи с всеки един учащ и те получават знанията, които сме им обещали.

Каква е ролята на университетите и на частните центрове за полагане на тези основи? 

Университетите дават по-скоро теоретични познания за материята. Трябва хората да не обвиняват системата, а да разберат, че няма как да е по-друг начин, след като говорим за потоци от по 200 студента. Това не е индивидуално обучение и един студент трябва да знае, че, записвайки се в университета, около 80% от усилията да стане специалист трябва да са лично негови. Трябва да намери начин да се сдобие с практика и да получи оценка за нея. За това по света и в България съществуват учебни центрове – в тях се изучава за по-кратко време практическата страна на професията така, както го изисква индустрията. 

С какви трудности се сблъскват академиите в своята образователна дейност? 

Основният проблем е административната тежест пред лицензираните центрове, които работим, спазвайки изискванията на Закона за професионалното обучение. Ние сме проверявани от НАПОО буквално ежедневно чрез информационната им система, в която публикуваме всички свързано с обученията. По този начин клиентите ни получават гаранция за качествено, професионално обучение.

Все по-често, наши колеги решават тази трудност, като се сдобиват с лиценз за ЦПО, но не организират обученията, съгласно лиценза си и така не се занимават с административните изисквания. В същото време парадират, че са лицензирани и заблуждават хората, че учат по лицензирани програми. Те обаче канят лектори, които нямат нужния опит или образование и така създават умения в учащите с много ниско качество, въпреки че твърдят обратното. От това, страда клиентът, който след като завърши такъв курс, вярва, че е завършил лицензиран учебен център, дори университет и разбира, че е бил изигран, след като премине през  2-3 интервюта за работа и разбере, че уменията, които има, не са тези, които е очаквал от рекламите. Клиентите трябва да знаят, че като се записват на обучение, ако не им поискат медицинско, (което е задължителен документ за записване, според закона за професионалното обучение), то те ще бъдат включени в непрофесионален курс, с нулеви гаранции за качество, без значение центърът има или няма лиценз от НАПОО.

Как лекторите ви подобряват своите знания? 

Преподавателите ни участват редовно в обучения по подобряване на тяхната квалификация и умения. Като цяло лекторите са замесени от друго тесто и се обучават да са в час с всичко ново и модерно. Те вярват, че, за да си добър лектор, трябва да си актуален и за това участват в всевъзможни семинари и обучения, не само в България. Ние също се стремим да им помагаме и често организираме специфични обучения за преподавателите си, които да гарантират качество на обученията ни.

 

Тагове: , , ,
Author