26 април, 2024

Софтуерният инженер и експерт по сигурността на Linux Майкъл Алтфийлд е проектирал така наречения “USB кабел за прекъсване”, който функционира като превключвател, за да изключи или изтрие лаптоп на Linux, когато устройството бъде откраднато от вашата маса или от скута ви на обществени места, като паркове, търговски центрове или интернет кафе.

Идеята е да свържете BusKill кабела към вашия лаптоп на Linux в единия край, а към вашия колан, в другия край. Когато някой премахне лаптопа си от скута или масата си, USB кабелът се изключва от лаптопа и активира udev скрипт (1, 2, 3), който изпълнява серия от предварително зададени операции.

Те могат да бъдат нещо толкова просто като активиране на ваш скрийнсейвър или изключване на устройството ви (принуждаване на крадеца да пропусне механизма за удостоверяване на вашия лаптоп, преди да получи достъп до каквато и да е информация), но скриптът може да бъде настроен и да изтрие устройството или да изтрие определени папки (за да се избегне възстановяване на поверителни данни от крадци или достъп до сигурни бизнес резерви).

Потребителите трябва да създават свои собствени скриптове, които изтриват данни или изтриват поверителни папки, тъй като те ще зависят от местоположението и вида на данните, които желаят да изтрият.

Алтфийлд не продава все още кабелите BusKill, но се очаква да варират между 20 и 45 долара, пише той в блога си. На снимката ще може да видите как изглежда USB-то.

Снимка: Майкъл Алтфийлд / Twitter

Тагове: , , , , , ,