25 април, 2024

Към момента роботите могат да извършват само специализирани задачи в контролирана среда, но вече се работи в посока увеличаване на тяхната комплексност.

Благодарение на развитието на deep learning технологията, роботите ще бъдат все по-добре обучени. Екипът Alphabet X на Alphabet вече разработва своя Everyday Robot, който ще се учи да помага на хората с ежедневните задачи.

Роботът има основа с колела за придвижване,  притежава една ръка, а главата му е пълна със сензори за 3D сканиране, подобни на самоуправляващата се кола на Alphabet – Waymo.

На този етап обаче е трудно роботът да бъде научен дори да намира боклуци на земята, да ги събира и да ги хвърля в правилното кошче. Всеки ден 30 роботи са обучавани в сортиране на боклуци, а през нощта стотици вирутални роботи продължават симулацията. Събраната информация от симулациите след това е използвана за ъпгрейд на контролните алгоритми на роботите. Всички машини споделят наученото с другите, чрез т.нар.  collaborative learning, а напредъкът в областта засега е малък, но значителен.

Тагове: , , ,