26 април, 2024

Преди няколко години Boston Dynamics представиха своите четирикраки роботи SpotMini, които можеха да отварят врати, благодарение на механичните си “ръце”. По-късно името на робота беше съкратено просто на Spot, а функциите му бяха усъвършенствани многократно. 

Възможностите на Spot вече са били забелязани и към момента се тестват от щатската полиция на Масачусетс. Черните “робо-кучета” са участвали в две тренировъчни мисии, в които е трябвало да помагат на сапьори от щатската гвардия при обезвреждане на съмнителни пакети, както и за проучване на даден район, където се предполага, че се крият бегълци. 

Щатската полиция на Масачусетс е първата американската институция по сигурността, която изпробва подобна техника. Това породи множество съмнения за това до каква степен органите на реда ще се възползват от възможностите на роботите, особено по отношение на тяхното евентуално въоръжение. На този етап няма закон, който да регламентира употребата на роботи в полицията в САЩ.

За съжаление, екшън видео от тестовете с “робо-кучетата” не е налично, но на клипчето долу можете да видите кадри с тях.

 

Тагове: ,