25 април, 2024

Pollenity е българска компания, чиято дейност е свързана с една от най-наболелите теми от последните години. Спадът в популациите на пчели в световен мащаб е заплаха за човечеството, която има реални измерения, а технологията Beebot на Pollenity е българският принос към решаването на проблема. Beebot е високотехнологичната помощ, чрез която пчеларите разбират, когато има проблем с кошера и научават как да го решат. Технологията се използва на практика и вече има конкретни резултати, а повече научихме от Костадин Ангелов, CTO в екипа на Pollenity. 

Как започна всичко с Pollenity? Откъде дойде интересът именно към пчелите? 

Pollenity е създадена като отговор на измирането на огромен брой медоносни пчели всяка година. Когато основателят на компанията Сергей Петров решава да стане пчелар (по примера на дядо си), вместо полезни съвети как да започне и откъде да вземе пчели, намира в интернет стряскащи статистики за темповете, с които цели пчелни колонии измират. Като инженер по образование, Сергей смята, че няма как едно технологично решение да не помогне на пчеларите в тази ситуация. Така се ражда идеята за Beebot – сензорното ни устройство, което следи ключови показатели в кошера и известява пчеларя, когато намесата му е необходима.

Разкажи повече за технологията, която сте използвали?

Технологията ни е разработена изцяло от екипа ни – от дизайна на хардуера, необходим за събирането на данни (Beebot), специално проектиран за размерите и условията в един кошер, през уеб приложението, което агрегира и визуализира данните, до алгоритмите, които анализират суровите данни от кошера и давата конкретни съвети на пчеларите. Технологията ни на практика е многокомпонентна и включва разработки на C/C++, PHP , JavaScript, Python.

Beebot се поставя в кошера, като се закрепя на всяка стандартна рамка и може да се постави във всички комерсиални варианти на пчелен кошер. Целта му е да следи основни параметри, като температура и относителната влажност, както и вибрациите в кошера, които са основни показатели за здравословното състояние на колонията в кошера и от тях пчеларя може да научи много за процесите, които се случват в кошера, от разстояние и без да се налага да отваря кошера. Това позволява евентуален проблем с колонията да бъде засечен и адресиран навременно.

Има ли други подобни технологични решения в полза на екосистемите и в частност – на пчелите? 

Има още няколко компании в световен план, развиващи подобна на нашата технология, но технологично Beebot изпреварва останалите продукти. За момента сме единствената подобна компания в България. Откриваме нови проекти, подобни на нашия ежемесечно и това ни радва, защото е атестат за осъзнаването на проблема.

Имате ли информация какво е настоящето положение с пчелите на планетата, дали се подобрява или не?

Данните се променят всяка година и понеже проблемът е многофакторен, трудно можем да кажем дали настоящото положение ще се задържи, влоши или подобри идната година. Например, стряскаща прогноза, на която попаднахме, идва от Европейската комисия, според която до 2022 г. броят на пчеларите в България ще намалее с 31%.

Споделяте ли получените данни с учените? Имате ли фийдбек от тях?

Имаме сключени партньорства с няколко университета, които имат научни проекти, изследващи живота на пчелите. В University of Western Australia използват нашата технология, за да създадат с помощта на сензорните данни план за развитието на устойчив пчеларски сектор в Австралия. А заедно с консорциум от 6 европейски университета участваме в проект за създаването на кошера на бъдещето, който ще въведе нови устойчиви практики в пчеларството, използвайки високи технологии и иновации.

Разкажи малко повече за възможностите за осиновяване на кошер? 

Осинови кошер е нова инициатива, която стартирахме като част от платформата ни Истински мед. С Истински мед целим да осигурим честно заплащане за труда на българските пчелари, като им помогнем да реализират продукцията си на избрана от тях цена. Гарантираме за качеството на всяко бурканче посредством нашия Beebot, който ни дава информация за това как се е грижил пчеларя за пчелите, произвели меда.

С Осинови кошер даваме възможност на всеки да си осинови кошер и да получава мед от неговите осиновени пчелички. По този начин подкрепя и пчеларя, който го е произвел, като финансира дигитализирането на неговите кошери с Beebot-ове. Всеки осиновител може да се срещне със своя пчелар, да се запознае отблизо с неговата работа и дори да се включи във ваденето на меда от кошера си.

Кое е най-важното, което разбрахте за пчелите, откакто се занимавате с техния вид?

Едно от най-важните неща, които научихме със сигурност, е свързано с ролята на пчелите в природата и важността им за производството на храна и изхранването на населението. Пчелите опрашват над 100 важни за хората култури, като освен плодовете, зеленчуците, билките и ядките, които консумираме, в това число влизат и фуражите, с които храним селскостопанските животни. Без пчелите диетата ни би била силно ограничена до растителните видове, независещи от опрашването от насекоми – царевица, пшеница, ечемик и др.

От друга страна, пчелите имат изключително интересна вътрешна организация, в която всяка пчела има определена роля в зависимост от периода от живота й. Интересно е и колективното взимане на решения в колонията, спрямо нуждите на пчелното семейство, както и комуникацията на пчелите помежду им и с външния свят. С Beebot целим да създадем своеобразен речник между човека и пчелата, основаващ се на конкретни данни. Колкото повече данни агрегират нашите устройства, толкова по-добре разбираме вътрешната динамика на пчелната колония, като целта ни е да можем във всеки един момент да знаем какво точно се случва в кошера, от какво имат нужда пчелите и как по възможно най-ефективния начин да се грижим за тях.

Интервюто проведе Стефан Стефанов

 

Тагове: , , , , , , , , , ,