19 април, 2024

Едно от най-големите предизвикателства пред изкуствения интелект може да бъде извеждането на човечеството на една крачка пред всяка евентуална природна катастрофа.

Екипи от Johns Hopkins University, Lockheed Martin, Центърът за изкуствен интелект към Американския департамент по отбрана и NVIDIA вече разработват системи с AI, които да намаляват до минимум ефектите от различни разрушителни природни явления. Съобщението за тези разработки бе направено пред 3500 политици, бизнесмен и учени по време на GPU Technology Conference.

Учените от Johns Hopkins Applied Physics Laboratory и Центърът за изкуствен интелект към Американския департамент по отбрана разказаха как използват GPU алгоритми за дълбоко учене, за да проследят щетите, нанесени от последните големи бури в САЩ, чрез обработка на данни от сателитни изображения. Разработката все още не е влязла в употреба, но целта е да се създаде система за AI, който използва сателитни и въздушни изображения, заедно с други данни. Цялата тази информация ще бъде препращана към военни, аналитични и правителствени институции, за да се предвидят наводненията и щетите върху инфраструктурата и така да бъдат спасени живота на хиляди хора и тяхното имущество.

Екипи на Lockheed Martin и NVIDIA пък работят по отворен набор от данни за мулти-платформа, изследване за самообучаваща мулти-сензорна машина и дивелопмънт. Наборът от тези данни използва комбинация от данни от действително случили се катаклизми и симулационни такива, като акцентът е върху земетресенията.

На същото събитие стана ясно, че екип на американската компания Disaster Intelligence вече е разработил платформа, която може да моделира последствията, цената и различните варианти за реакция при природен катаклизъм. Платформата повишава успеха за евакуациите по време на урагани по крайбрежията.

Тагове: , , , , , , , , ,