20 април, 2024

Python измества Java от второто място като най-популярен програмен език в GitHub. През последната година 10 млн. нови разработчици се присъединиха към общността на GitHub, като допринесоха за 44 млн.+ хранилища на всеки континент на земята. От GitHub съобщават, че 80% от тях са извън САЩ, но България не присъства в резултатите за разлика от Румъния.

Начинът на работа на разработчиците също се променя бързо, с нови възможности хората да работят заедно по проекти, софтуери с отворен код и в компаниите е по-лесно и сигурно от всякога. За да отбележат 365 дни от постиженията, нека разгледаме кода и общностите, създадени от GitHub тази година.

След САЩ тази година използването на отворен код се среща най-вече в Китай, Индия и Германия. Разработчиците в Китай разписаха и клонираха с 48% повече проекти в сравнение с миналата година.

Интересно е да отбележим, че C# и Shell се изкачиха в списъка. И за пръв път Python надминава Java като втори най-популярен език в GitHub. Развитието на Flutter не е изненадващо, нито че Dart спечели най-много точки тази година. Също така видяхме тенденции към статично-типизирани езици, фокусирани върху безопасността и оперативната съвместимост от типа – Rust, Kotlin и TypeScript, който все още бързо нараства.

Пълна информация от статистиката ще намерите на този линк.

Тагове: , , , , , , , , , , , ,