19 април, 2024

Все повече компании извършват собствени проучвания по темата за подходящата продължителност на работната седмица и как това е свързано с увеличаване на производителността и намаляването на рисковете от бърнаут сред служителите.

През 2018 г. новозеландската компания Perpetual Guardian изпробва ефектите на по-късата работна седмица сред своите 240 служители за период от 2 месеца, а резултатите тогава бяха обнадеждаващи. Преди броени дни японският офис на Microsoft оповести свое изследване, проведено сред 2300 служители, които са имали всеки петък на месец август за платен почивен ден. Като част от експеримента, работните срещи в компанията са били намалени на 30 минути, а онлайн срещите са били увеличени.

Отчетеният успех от това изследване е невероятен – около 40% повишение на производителността на служителите, докато в същото време са отбелязани съкращения в разходите, основно за електроенергия. Експериментът е част от проект на Microsoft, наречен „Work Life Choice Challenge”, който е посветен на намиране на подходящ баланс между работата и времето за отдих на служителите.

Тагове: , , ,
Author