18 април, 2024

В американския щат Калифорния все по-остро се усеща кризата с условията на живот и този проблем започва да става толкова наболял, че някои от най-големите компании в страната се опитват да помогнат.

През миналата седмица Facebook официално обявиха, че безвъзмездно ще дадат 1 млрд. долара на щата и ще отстъпят част от земите си в Сан Хосе на стойност 300 млн. долара, за да подпомогнат бедните и бездомните в Калифорния. Google също ще дарят 1 млрд.долара, а днес стана ясно, че и Apple ще се включват в инициативата, като предоставят  2,5 млрд. долара. Тези пари ще бъдат усвоени в продължение на около две години от щатската администрация и ще покрият разходи  за строеж на нови жилища, намиране на първоначален дом и други програми за подпомагане на бездомните хора.

Разходите за живот в Калифорния се покачват постоянно от 70-те години насам, но ситуацията в последните години се изостря. Към момента проучванията сочат, че жителите на Сан Франциско и Лос Анджелис са в топ 5 на американците, които искат да напуснат градовете си. Прези 2018 г. около 40 хил. души са напуснали своите домове в Калифорния, защото не могат да си позволят да останат там, а тази тенденция продължава втора поредна година. 

Тагове: , ,
Author