18 април, 2024

Инженер Красимир Кънчев е ръководител на нашумелия напоследък отбор “Механо тийм” – ученици от бургаската Професионална гимназия по механоелектротехника и електроника. В последните две години отборът представи на света своето енерго-ефективно решение за превоз, а именно – Баткомобил. 

Разкажете за отбора “Механо тийм”. Каква е неговата история и как се сформира? 

Всичко започна след като бяхме поканени на състезание за енергийна ефективност в Турция преди две години, където отбори от училища и университети от цял свят изработват електроавтомобили. Условието е всичко да се произвежда от без никаква външна намеса. 

След като се върнах в България разказах за удивлението, което изпитах от дейността на учениците от цял свят. Тогава Велин Георгиев и Атанас Христов бяха в девети клас със специалност “Промишлена електроника”. След разказа ми, те буквално като че на майтап за около един час направиха проект за електроавтомобил. Показаха ми го, аз им повярвах и казах “защо не”? След това директорката на ПГМЕЕ също бе очарована и по този начин подехме инициативата. 

След полученото одобрение, как се стигна до производството? Кой помогна? 

Много фирми ни помогнаха в различни насоки, но основно Община Бургас подкрепи нашия автомобил, като ни предоставиха финансови средства, а след това в рамките на четири месеца вече бяхме готови с електроавтомобила Баткомобил 1.0. След това успешно издържахме квалификация за конкурс във Франция. Последва и производство на Баткомобил 2.0, с който бяхме на конкурс в Турция и Англия. А в момента буквално ме хващате в производството на Баткомобил 3.0. 

По какви други състезания сте участвали? Не само в световен план, но и в български и как се прие проектът от хората?

За голяма моя радост, всички приеха с голямо въодушевление този проект, където и да отидем. Участвали сме и в Горна Оряховица на конкурса Младежко техническо творчество, в Пловдив на Дни на ученето през целия живот, в София на Изложение за енергийна ефективност и др. 

Какви подобрения интегрирахте във втория Баткомобил и той същото време ли отне за производство? 

Когато с първия автомобил участвахме на конкурса във Франция, видяхме на практика как той се държи. Оттам като отправна точка беше логично, че вторият трябва стане по-лек, по-мобилен, по-красив. Буквално се учихме от недостатъците на първия. Един от най-важните детайли по 2.0 бе, да измислим много по-добра визия. Повечето такива автомобили представляват триколки, в които лягаш и съответно, нямаш добра визия на пътя. Затова ние се целяхме да направим абсолютно мини вариант на градски автомобил. Т.е. ако сега мащаба на автомобила се увеличи два пъти, ще стане нормален автомобил за движение с размерите на VW Polo или Opel Corsa. 

Може ли да разкажете повече за технологичната част по автомобилите? Как работят те и в какво се изразява тяхната енергийна ефективност? 

Баткомобил 1.0

Работят с електрически двигатели и електрическа батерия, като двигателят е на 48V, а батерията е 20 AH. С едно зареждане от 45 минути, може да измине 160 км. Това важи за новия автомобил. При 1.0 резултата беше малко по-малък – около 100 – 120 км. 

Напоследък все повече нашумява мнението и се говори, че електроавтомобилите всъщност са по-опасни за околната среда, защото производството на батериите е по-вредно отколкото да караш една кола на бензин около 10 години, например. А и батериите трябва да се сменят всеки 3, 4 години. Какво мислите за този казус? 

За мен това е малка заблуда. Техниката много напредна и буквално цялата тенденция при електроавтомобилите сега е, кой ще изкара по-добра батерия? Свидетели сме на най-новите, които вече са с по 10 години гаранция, така че ако кажем, че допреди няколко години гаранцията беше 2, 3, 4 години, то вече батериите са много по-издръжливи. И мисля, че именно там е тънкият момент – в батерията и издръжливостта. Ако една батерия има живот от 10 години, това променя абсолютно всичко. Тогава вече нямаме никакво съревнование с колите на дизел или бензин, от гледна точка на екологичност. Както вече споменах, технологията сега е насочена изцяло към батерията. 

„Механо тийм“ с министър Красимир Вълчев

Каква по-голяма издръжливост може да се постигне в най-близко време, например – следващите 10 години? 

Като всяко нещо при технологиите – началото е голямо и скъпо, но с времето става все по-малко и евтино. Да кажем, че ако допреди 10-15 години един елемент е бил в сантиметри, то сега е в милиметри. Така че, може би идеята е да се използват по-нови и различни материали. На това наблягат и компаниите гиганти – изпробване с различни материали, защото това довежда до различна технология. 

Баткомобил 2.0

Учениците от отбора “Механо тийм” са наградени от инициативата “Отличниците на България”…

Точно така. Попаднаха в Топ 10 на най-изявените ученици на България. Инициативата е на “24 часа” и Министерство на образованието. Избират се изявени ученици от цяла България, които като участие и популярност, така да се каже, са били най-тиражирани в медиите. Ние бяхме единствените участници от град Бургас – нещо, което за мен бе огромно. Точно в навечерието на Деня на народните будители, министърът на образованието да ни награди за такова постижение. От това няма нищо по-хубаво. Аз съм страшно горд с момчетата. 

Откъде идва името Баткомобил? 

Искахме името да е по-различно и запомнящо се. Тогава се събраха деветите класове и гласуваха за име на автомобил. Баткомобил спечели с най-много. Моето желание бе да бъде нещо по-техническо, но в крайна сметка остана това. 

За всичко се стараем да е максимално опростено. Например, за сегашния Баткомобил 2.0 мога да споделя, че дизайнът е взаимстван от компютърната мишка в кабинета, в който преподавам. Буквално е нейно копие. Може би за това се получи толкова интересно. 

Интервюто проведе Пламен Михайлов

Тагове: , , , , , , , , ,
Author