25 април, 2024

VIVACOM проведе успешни тестове на своята 5G мрежа. Това се случи на организираното от тях събитие на 31.10.2019 г. В технически план, телекомът е готов за мрежата от пето поколение, която ще донесе до нови предимства в технологиите.

Много аспекти от производствения цикъл биха могли да се оптимизират чрез 5G мрежата, но тя ще бъде полезна и за развитието на умните градове и техните характеристики като видеонаблюдение, контрол на трафика, мониторинг на околната среда, умно паркиране, умно сметоизвозване. Отделно, дигитализирането на образованието ще изглежда по-достъпно, а развлекателната индустрия – музика, гейминг, AR и VR ще се възползват от в пъти по-големия лимит на 5G скоростта и информацията която може да се транспортира между различните устройства. Също така, определено 5G мрежата ще създаде и нови възможности за развитие и разработка на IoT индустрията.

„Съвременното общество е на прага на следващата технологична революция, която ще обхване всички сфери. Именно комуникациите са в основата на тази революция. Хората днес очакват достъпна, сигурна и налична по всяко време свързаност. Истински успешните компании като VIVACOM трябва да са способни да развиват пазара и да допринасят за напредъка на обществото, като предвиждат бъдещите потребностите на клиентите.  Тук идват възможностите на 5G свързаността, мрежата от пето поколение ще доведе до дигиталната трансформация, която е необходима и неизбежна, каза главният изпълнителен директор Атанас Добрев.

На събитието също така имаше и интересна демонстрация – свободно падане от 1000 м., което гостите наблюдаваха през VR очила благодарение на светкавичния пренос на данни и капацитета на 5G мрежата на VIVACOM. Скокът с висока доза адреналин беше изпълнен от Веселин Овчаров – поставил множество световни рекорди в парапланеризма, специално за гостите на събитието.

Ето и най-важната статистика – в лабораторни условия VIVACOM постигна скорост 2 104 Mbps в 5G мрежата си. 

Веселин Овчаров

Министър Красимир Вълчев

Вицепремиер Марияна Николова

Тагове: , , , , ,
Author