18 април, 2024

Урбан Маровт се занимава с умни интеграции, с Google Home, Alexa, Home Kit from Apple. Работи в компания за smart home решения. Отговорен е за планирането за продукта, както и за технологията. Урбан сподели каква е средната заплата в Словения за ИТ сектора.

Коя е най-добрата полза в офиса? Какви социални пакети имате в компанията?

От гледна точка на човек, който наема хората, най-добрата е полза е човекът да пасне на екипа. Ако не обича сладоледи в петък, значи не е нашият човек. Като съсобственик на компанията се включвам в процеса за наемането на нови служители. Културата е едно от най-важните неща, другото е очакванията, които имаме за новите служители. Те трябва да са отворени към света, да се интересуват постоянно от нови технологии.

Смяташ ли, че в компаниите трябва да се заложи все повече на конзоли, джаги и други подобни инструменти за забавление?

Нямаме подобни неща в нашата компания. Но всъщност се опитваме да правим това, което обичаме. Например, докато бях в отпуска, се е наложило да наемем нов човек, който имаше куче. Въпреки всичко, ето че много добре се разбирам с него. Тази история заформи част от културата на компанията. Може да бъде PlayStation, може да бъде най-елементарна игра, в която всички в офиса са запалени. Някои неща могат да бъдат притеснителни и някои хора се зарибяват твърде много по игрите, но наистина трябва да е забавно и приятно в офиса. Да ти се иска да идваш.

Каква трябва да бъде най-добрата заплата за специалист в IoT индустрията?

Все пак е важно къде живееш. Никога не може да очакваш най-високата заплата. В IoT има много интеграционни процеси и хардуерен аспект, който е прецедент да имаш висока заплата. Но в сферата на IоT интеграциите, заплата трябва да си е стандартната заплата за страната. Моята компания се намира в Словения, където средната заплата е 1050 евро.

Какво ще е бъдещето на IoT?

Това е огромно поле от възможности. Тази технология никога не е била на толкова високо ниво, колкото е сега. Смятам, че асистентът на Google Home ще бъде свързващото звено за много неща, също така Alexa и Home Kit. Тези предмети имат силата да комбинираме всичко. Когато всички тези устройствата започнат да си комуникират за защита, няма да се говори повече за проблеми с личното пространство.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , , , ,