24 април, 2024

Анка Санду е User Researcher. В момента е на свободна практика, след като е опитала, както корпоративния (Ipsos и IBM), така и стартъп (Omniconvert) света. Запалена е в преподаването как да се използва дизайнерското мислене за по-доброто изработване на човеко-ориентирани цифрови продукти и услуги. Тя сподели своите мисли за международния пазар на ИТ индустрията.

Можете ли да споделите на нашите читатели каква е Вашата дейност?

Казвам се Анка Санду и съм от Румъния. Работила в стартъп. В момента работя като изследовател. Това се случи, защото тази работа е много близо до сърцето ми.

Можете ли да споделите каква технология използвате или разработвате?

Аз специално не съм дивелъпър. Представете си нещата по следния начин – има разработчици и има клиенти. Аз съм от повече от тази страна на продукта, която се занимава с клиента.

Какво е отношението Ви с технологиите на Google?

Използвам ги. Имам телефон на Pixel. Използвам Google за всичко, което правя, включително да организирам работата си там.

Според нашата статистика – сладоледът е най-добрата полза в офиса. Какво мислите за това?

Най-добрата полза е да служителите да намират смисъл в това, което правят. Човек работи върху нещо и вижда резултатите от своята работа, а след това и нейния смисъл. Това е допринасяне в общото. Мисля, че нямате нужда от сладолед в офиса, нямате нужда от плодове и т.н., ако служителите не са доволни. Когато те са щастливи, ще видите резултата в техния продукт накрая. Това е най-добрата полза, която трябва да се постави на преден план.

Какво е мнението Ви за заплатите? По отношение на Вашето местоположение и по отношение на другите страни в Европа – има ли стандартизация?

В моя случай има определена посока. В момента работя на румънския пазар, но имам опит и с международния, със скандинавските страни или, например, Холандия. Имам чувството, че идвайки от източноевропейска страна, нашата работа не е толкова добре оценена, колкото тази на всеки друг служител в западната част на Европа. Работата е там, че си създаваме дискомфорт – сами си го причиняваме. Имаме една и съща основа, същите знания и опит и поради тази причина, очакваме същото отношение накрая. Не го виждам често това отношение в моята страна.

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Тагове: , , , , , , ,