19 април, 2024

Михаела Величкова, Subject Matter Expert IT Recruitment, Easy Consult

Кои са най-популярни технологии за разработка на софтуер?

В България са C# и Java, докато в глобален аспект е JavaScript. Същевременно най-обичана в световен мащаб е Rust, а след нея Python.

Най-добре платените технологии?

В топ 5 в световен мащаб са: Clojure, F#, Go, Scala и Elixir, а Java е на последно място. В България обаче Java е сред водещите и най-скъпо платени технологии.

Кои са водещите фактори за избор на работно място при хората от ИТ сферата?

В световен мащаб са програмните езици, frameworks и други технологии, с които биха искали да работят. У нас най-важните фактори са: възможността за развитие, интересните и разнообразни проекти, екипът, добрите условия, стабилността и спокойствието на работното място. Също добро заплащане и свобода на работа.

„Homebased“ или работно място в офиса? Каква е световната тенденция?

По-голямата част от ИТ специалистите у нас не държат на 100% работа от вкъщи, а по-скоро предпочитат между 2 и 4 дни от месеца да прекарат извън офиса. Това предпочитание се припокрива и с едно отнай-мащабните глобални проучвания, от което става ясно, че обикновено не повече от веднъж месечно ИТ специалистите работят от вкъщи, и че предпочитаното място за работа сред 57% от 90 000 участвали в проучването е офисът.

Социален пакет или заплата са по-важни за ИТ специалистите?

Гласувалите (84.7%) са почти единодушни, че социалният пакет не е определящ, когато възнаграждението е по-високо от стандартното.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author