24 април, 2024

Крис Георгиев, Business Development Manager, Manpower

Със стaгнацията на пазара в ИТ сферата последните години и невъзможността да се реагира адекватно от пазара за създаването на нови, голяма част от софтуерни компании обръщат поглед към гранични държави като Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и Румъния с надеждата, че ще успеят да привлекат квалифициран талант от там. На база проучване на Менпауър България има няколко неща с които бизнеса неимoверно се сблъсква. Въпреки, че в Украйна има много ИТ специалисти на глава от населението, основенпроблем е липсата на добро владеене на английски език.

Процесът с издаване на Синя карта е безкрайно сложен (3-6 месеца) и дори компаниите да успеят да релокират някого в България са изправени пред трудността да го задържат, тъй като докато той преми-не обучение по внедряване в компанията, проектите и процесите (обикновенно 1-2 месеца) се налага отново да се върне обратно в собствената си държава. Това кара доста работодатели да бъдат гъвкави спрямо чуждестранни кандидати и да търсят вариант в които да ги задържат за по-голям период от време.

Квалификацията и оценка на талант от разстояние може да бъде сложен процес. Не на последно място трябва да се вземе предвид конфликта в Украйна и проблема, които се появява когато такъв тип ИТ специалист се превърнат в критична маса в компанията. На база дискусии с компании, които вкарват талант от там се очертават следните проблеми, а именно започват вътрешни дразги и нападки, което подронва морала и културата в компанията. От друга страна голяма част от компаниите са принудени да разработват собствени ИТ академии, които да им гарантират постоянен достъп до квалифициран персонал.

Инвестицията в преквалификация и усъвършенстване на уменията е процес който отнема време и вътрешен ресурс на компанията. Възвращаемостта може да се отбележи в рамките на 6 месеца, но лоялността на служителите след третата година пада драстично. Ние забелязваме, че другите по-силно мотивиращи фактори са добре сплотения екип и взаимоотношенията на работното място, възможността за развитие, ясните критерии за оценка и прозрачни правила за работа. Компаниите, които успяват да наложат успешна стратегия за UpSkill/ Преквалификация на техните служители се обръщат към външни компании специализиращи в персонализирани ИТ обучения, чиято цел е за кратък период от време да вдигнат определен тип техническите умения на хората в компанията.

Ние в Менпауър сме успели да изградим такъв тип обучения под шапката на Менпауър Академия и разполагаме с 1400 активни технологични преподаватели в Европа покривайки над 50 различни технологии в сферата на ИТ. Също така на база опита ни последните 13 години ние разбираме, че няма един и същ бизнес модел, който да може свободно да бъде дистрибутиран за всичките ни клиенти.

Тагове: , , , , , , , , ,
Author