25 април, 2024

IT обществото се нуждае от повече качество, според председателя на Асоциацията на софтуерните инженери Мартин Кулов. Той направи анализ на нивото на работата на кадрите.

Как определяш нивото на подготовката на кадрите и как оценяваш работата на местните университети, колежи и частни академии?

Общото и масовото мнение е, че нивото е много слабо. Всъщност, това не е само в нашата индустрия. Във всички индустрии се наблюдава една тенденция, в която хората са немотивирани, неподготвени, не учат и не се развиват. Това важи и при нас по същия начин. В нашата индустрия ученето трябва да бъде непрекъснат процес. Да има процес на учене през целия живот. Доста хора го пропускат това. Те са в една комфортна зона, която има в момента на пазара високо търсене и високи заплати. И както се казва “Защо да си даваш зор, като може да не си даваш.”

Определяш ли заплатите на дивелъпърите прекомерно завишени или за занижени спрямо стандарта на живот?

Заплатите в България са много високи. Ако искаш да доставяш някаква IT услуга в Западна Европа, ще ти бъде много трудно да я изпълниш от България. Няма ги хората, които би искал да наемеш и те ще ти излязат по-скъпо, отколкото в Западна Европа. Да не говорим, че освен това трудно ще ги намериш. В Западна Европа има някакво предлагане, но да кажем, че във Великобритания и Полша просто има повече. Също така и по-голям приток от различни държави. Тук ни е ограничен набора на човешки ресурс и заплатите непрекъснато се вдигат. 

Наскоро един швед ми каза: “Мартин, програмистите при вас взимат повече, отколкото взимат в Швеция”. Вероятно е така. Склонен съм да му вярвам. Накратко, програмистите в България живеят с една прекрасно висока заплата. 

Има ли случаи, когато самоуките инженери се оказват по-добри в своята работа? Какво е твоето мнение?

Имаше проучване на GitHub, което се организира през миналата година. Около 80% от хората, които се бяха регистрирали в него, са отбелязали, че са самоуки. Вкъщи с YouTube клипчета и четене на статии. Университетите и академиите могат да ти спестят много време, но никой не може да те спаси от времето, в което трябва да прекараш сам пред компютъра и да учиш къде се намират клавишите.

Ще се съгласиш ли с твърдението, че повечето IT компании се движат в една обща рамка за финансови възнаграждения на специалисти и програмисти? 

Не съм запознат какви са възнагражденията по различните фирми, но малката извадка, която имам от приятели и колеги е, че има доста голямо разнообразие. Въобще не е стереотипно. Много компании предлагат много социални бонуси, а други предлагат по-високи заплати. Някои имат много голямо текучество, а други по-малко. Познавам малки фирми, които са от по 10-15 души и които са в този състав през последните 5-10 години. Познавам и големи фирми, при които текучеството е доста по-голямо. Картинката е шарена. 

Според теб, кой е най-основният фактор, който би задържал качествените кадри в една компания?

Аз съм човек, който вярва в обучението през целия живот, затова според мен основния фактор е възможността да се развиваш. Все пак заплатата е някакъв средно-срочен фактор за задържане, но съм виждал много случаи, в които на хора им е давано по-високо заплащане, за да отидат в друга фирма, но те не приемат, защото колектива, който имат е изграден, чувстват се комфортно, няма социално напрежение между хората и имат възможности да се развиват. Когато поставяш човек в такава възможност, като не само да му дадеш един куп с учебни материали, но и да му дадеш времето да се развива, да има човек, който да му помага. Социалните придобивки минават на по-ниско стъпало. Накратко, хората на по-високите позиция искат да се развиват и най-важното за тях е да имат добър екип. 

Кои са градовете в България, които се развиват най-бързо?

Виждаме, че Пловдив много се развива. Може би Пловдив е на второ място след София. Бургас има някакъв ръст. Но всичко друго след Пловдив има нужда да се развива още. Варна си има страхотен потенциал, но там пак е неразвито. В големите градове предстои да изгрее потенциал, но все още не е. Това е моето наблюдение.

Как виждаш ситуацията на пазара на кадри в следващите от 2 до 5 години? 

Вероятно и това е въпрос за едни големи предположения. Виждаме фирми, които се оттеглят. Виждаме фирми и които идват. Най-вече започна вълната на оттегляне, колкото и да не ни се иска. Това става поради причината, че нашите специалисти стават неконкурентоспособни с оглед на цена и съотношение на цена и качество. Като ние от Асоциацията го инициирахме като проблем още през основаването ѝ преди 4-5 години. Тази тенденция ще продължи да се развива. Но дори на световно ниво нуждата от IT специалисти непрекъснато се увеличава, но може би дори въпрос на естествен растеж, това да стане по този начин – съотношение цена-качество. 

Интервюто проведе Атанас Нейчев

Четете още по темата “Пазарът на ИТ кадри от А до Я”

Тагове: , ,
Author