19 април, 2024

Юри Стойнов е софтуерен разработчик с интересно и богато портфoлио от проекти за различни големи IT компании. Той е възпитаник на Великотърновския университет, който решава да остане във Велико Търново и да стартира свой бизнес в софтуерния бранш. Освен като съосновател на Celtis, Юри е и част от Клуб на програмистите във Велико Търново – двигателят на IT сектора в града.

Обобщете за читателите ни професионалния си опит с технологии.

Имам късмета да се занимавам с компютри от сравнително ранна възраст. Първият ми опит с програмирането беше на около 6-7 години с BASIC на Правец 8. По-късно и Turbo Pascal, C,а  с навлизането на уеб технологиите опитах и Perl, като първите ми комерсиални проекти написах на PHP, по късно и на C#. В професионалната си кариера съм писал много и на JavaScript. В университета натрупах малко опит на Java и ActionScript, напоследък се  забавлявам и с Python. Общо взето съм ползвал по-популярните езици и харесвам различни неща във всяка от технологиите! Нямам строго предпочитана такава, обикновено се старая да избирам технологията според проблема, който се решава, а не да адаптирам предпочитана технология към поставените проблеми.

Как бихте оценили развитието на IT сектора във Велико Търново?

Оценявам IT инфраструктурата във Велико Търново като доста добра за размера на града, с добър потенциал и добри възможности за бъдещо развитие в по-дългосрочен план. Естествено, не можем да я сравняваме със София, но в нашия град има традиции от много години. Много олимпийци по математика и информатика са излезли от ПМГ Велико Търново. Много IT специалисти са се дипломирали и във ФМИ към Великотърновския университет, където има и добре подготвени преподаватели! Доста международни и софийски фирми имат офиси в града. Има и няколко доста големи местни фирми, както и доста по-малки като нашата. 

В града има активно присъствие и на неправителствената организация “Клуб на програмистите във Велико Търново”, чиято цел е именно развитието на IT инфраструктурата в региона предимно чрез организиране на уъркшопи, конференции и други подобни събития. Радвамe се и на IT клъстер с подобни цели, както и на един коуъркинг спейс.

Какъв е потенциалът и условията за IT инвестиции на града? 

Няма достатъчно подготвени хора за големи инвестиции в IT в града, трябва да се инвестира първо в обучението на хора и развиването и сработване екипи, и чак тогава да се очакват по-сериозни резултати. Това е сравнително бавен процес и носи известни рискове, включително подготвените хора да се преместят в София заради по-развитата инфраструктура там. Към текущия момент не можем да покриваме изискванията на клиентите за подготвени специалисти. Интерес към инвестиции не липсва, но подготвените хора в региона са ограничен брой и ако не се инвестира в обучение на специалисти, няма как да има устойчивост.

Защо решихте да останете във Велико Търново, да основете и развиете Celtis?

Водещи за решението ми бяха лични причини, свързани със семейството, по-добрата среда за отглеждане на деца, по-малко загуба на време в градско пътуване, което от своя страна води и до по-ефективен работен процес. Не можем да пропуснем и фактори като не лошата инфраструктура в града, наличието на хора, които имат интерес да развиват кариера в IT бранша, както и възможността да помогна за развитието на региона и общността, в която съм роден и отрасъл!

Какво трябва да се направи, за да се стимулира IT развитието на градовете извън София?

 Трябва да се подобри инфраструктурата до нива, които да са поне сравними с тези в София. Това може да се случи като най-вече се наблегне на инвестиции в образованието и в материалната база на образователните институции, както и ако се обърне внимание на подготовката на преподавателите. Всеки трябва да поема собствена отговорност и да не я прехвърля на другите, както държавата – така и бизнеса и общностите.

Положението от гледна точка на глада на кадри не е по-различно от София, както и от останалата част на света. Не лесно да се стане добър специалист в която и да е област, а в IT има допълнителни предизвикателства с това, че секторът е прекалено динамичен. Опитваме се да създаваме добра работна среда, както и да предлагаме стажантски програми и обучения, за да може да помагаме на хората да развиват и надграждат професионалните си умения.

Успяват ли образователните институции във Велико Търново да се справят
с подготовката на своите ИКТ кадри?

Донякъде, но най-подготвените хора заминават към София, което е съвсем естествено. За мен IT нивото не е монолитно понятие. Има наистина добри специалисти със сериозен интерес за развитие в областта, има и такива, които го правят, защото е модерно и високо платено, или защото родителите им ги карат. В повечето случаи са нужни допълнителни уроци за първата позиция. За някои културният шок от прехода университет – първа работа, че дори и стаж, е доста голям. Не трябва да забравяме и личната инициативност на хората за собственото им образование. Образователните институции нямат власт над това.

Каква е средната заплата за софтуерен разработчик във Велико Търново?

Търсенето и предлагането в определен момент, както и видът на технологията оказват влияние върху заплащането. Да не забравяме и че заплатата се определя не само според техническото ниво. Правилното отношение към проблемите, поемането на отговорност, лоялността, отношението към колегите са от не по-малко значение, така че може да срещнете служители на средно техническо ниво на много различни заплати – от малко над 1000 лв. до над 2000 лв. 

Колко смятате, че трябва да бъде заплатата на старши програмист във Велико Търново?

Колкото е пожелал. Няма нищо по-лошо от някой, който се чувства недооценен.

Има ли преимущества за един дивелъпър работата в по-малки градове?

Основните преимущества са по-спокойният живот, по-ниската цена на жилищата, което е основно перо във всеки бюджет, както и много по-малко загубено време в пътуване. Теснотията и претъпкаността на София ги няма в по-малките градове. 

Интервюто проведе Вяра Стефчева

Четете още по темата „Другата технологична България“

Тагове: , , , , , , , , ,
Author